Vassdalstinden

Vassdalstinden (1469 moh), Signaldalen

Etter å ha stått på Postdalstinden i fjor høst, ble det observert nye turmål i området rundt Tamokdalen og Signaldalen. Tidligere har vi vært på Mannfjellet og Parastinden som har vært meget flotte høstturer. Vassdalstinden ligger sørvest  for den mer kjente Parastinden i enden av dalen.

Kjøreturen fra Tromsø tar ca 1 t 45 min til Nymo gård som er markert på kartet. Her er det plass til å parkere enten ved avkjørselen eller ved siden av veien.

Klarvær og sol, men dessverre sterk vind i Signaldalen ved start. Begynnelsen av turen preges av lett kriging gjennom svært tett skog. Her kan det være vanskelig å finne passende rute uten å havne i for bratt terreng. Det mest naturlige rutevalget er å gå i sørøstlig retning mot pkt. 511 på kartet, for så dreie nordvest mot ryggen. Vi valgte for øvrig å gå mer rett på, en rute som er kortere og noe mer skredutsatt (30 grader). Etter å ha erobret skoggrensen ble vi belønnet med ekstrem vindskare som gjorde at skarejernene kom raskt på, vel ikke akkurat drømmeforhold.

Etter en kort og nokså kald pause fortsatte vi under den bratte nordsiden mot vannet nedenfor nordryggen. Da ryggen var svært avblåst valgte vi å traversere opp sørøst flanken mot ryggen (1160 moh). Her er det korte partier hvor helningen ligger rundt 30 grader.  Fra 1160 moh gjenstår en slak etappe til toppen med fin utsikt mot blant annet Polvartinden (1275 moh).

På toppen er det en stor varde med strålende utsikt mot nærliggende fjell som Vassdalsfjellet, Lemetfjellet og Parastinden. Turens høydepunkt var Parastinden i vinterkostyme og i ny vinkel.  Toppbesøket besto kun i noen bilder, før returen.

Ryggen ned gikk raskt unna på hard skare, før det ble betraktelig bedre ned sørøst flanken. En og en satte vi utfor i greit vindpudder før det etter hvert ble såpass hardt at stålkantene fikk kjørt seg ned mot skogrensen. Vi la ruten litt nærmere pkt. 511 for å unngå de bratteste hengene på nedturen. Tilslutt gjensto nok en krig gjennom den tetteste skogen jeg har kjørt gjennom hittil.

Både jeg og Kent-Hugo er enige om at Vassdalstinden egner seg best som fottur, noe som kan anbefales da Signaldalen er et fabelaktig turområde.