Vázzoalgi

Vázzoalgi (1091 moh), Sveingården

Vest for Sørfjorden ligger et undervurdert område som byr på variert fjellnatur i nydelige omgivelser. Vázzoalgi (1091 moh) og Lille Rieppefjell (1133 moh), er begge langt fra klassikerstatus som skifjell, men allikevel to tiltrekkende fjell som befinner seg i et utrolig spennende område. Her har en muligheten til å spore nye linjer i uoppdaget terreng, samtidig som en kan innta den storslagne utsikten mot Lyngsalpene i øst.

Utgangspunkt for denne turen er ved Sveingården sør for Sjursnes, for øvrig samme sted som Store Rieppefjell (1295 moh), som vi besøkte sommeren 2011. En må regne med godt over en time i bilen før en kan spenne fast skiene. Noen biler kan en få plass til på venstresiden av veien ved havet.

Fra startsted legges sporet langs skogsveien som går oppover mot Sveingardvatnet (252 moh). Vinterstid er det både kortest og enklest å gå i nordvestlig retning over isen til vestsiden av vannet, hvor en sikter seg inn på sørsiden av elvedalen som går oppover dalføret mellom fjellene. Traseen oppover er stedvis kupert og bratt, før det blir slakere ettersom en nærmer seg Lille Rieppevatnet (522 moh). Et amfi med stupbratte fjellsider, og en markert renne i front møter deg i det vannet krysses. Helningen i renna er periodevis i overkant av 30 grader, samt bratte fjellsider med potensielle utløpsområder som også må vurderes.

I skardet mellom toppene åpnes utsikten mot fastlandets vidunderlige fjellverden, med blant annet de hellige Sieidi fjellene og Laksvatnfjellet i sør. Vázzoalgi er lavest, men innehar best utsikt mot gigantfjellene i øst. Lille Rieppefjell på sin side, gir et utvidet innblikk blant fastlandets spennende fjell og mystiske daler.

Alle 4 fornøyde etter å ha sporsatt den urørte i renna i herlig, pulverisert snø. Og enda bedre ble det på returen via Njoskefjellet (756 moh) som serverte sesongens beste skiføre.

Takker Christoph, Kent-Hugo og Yngve for en sesongens flotteste turer.

Distanse: 15 km

Tidsforbruk: 5 timer

Grad: Moderat.

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_vazzoalgi
kart_vazzoalgi
Kart med ruteforslag.


Vázzoalgi og Lille Rieppefjell, sett fra Njoskefjellet.

Bilder fra turen:

One thought on “Vázzoalgi

  1. Pingback: 3 toppers dag i fastlandets bakgård | rumpetaske.net