Njoskefjellet

Njoskefjellet (756 moh), Sveingården

På østsiden av fastlandets ligger Njoskefjellet. En liten ås sammenlignet med kjempene på andre siden av Sørfjorden, men likevel et fjell som innehar alle kvalitetene som trengs for å bli karakterisert som et skifjell. Her er anmarsjen kort, fjellsiden er akkurat passelig bratt, det er generelt lite skog, og i tillegg er utsikten fabelaktig.

Utgangspunkt for denne turen er ved Sveingården, for øvrig samme sted som våre turer til Store Rieppefjell (1295 moh) og Vázzoalgi (1091 moh). En må regne med godt over en time i bilen før en kan spenne fast skiene. Noen biler kan en få plass til på venstresiden av veien ved havet.

Fra startsted legges sporet vestover langs skogsveien som går oppover mot Sveingardvatnet (252 moh). Vinterstid minner veien om en hugd trase på høyresiden av elva. Etter om lag 1 km dreier en i retning fjellets sørvestflanke. I begynnelsen må skog og kratt forseres, men det er ikke tett. Ruta videre gir seg selv, men en bør vurdere forholdene nøye ettersom terrenghelningen er rundt 30 grader.  Nærmere toppunktet flates landskapet ut, og et vidstrakt panorama venter ved toppvarden.

Lyngens mektige fjell beundres best fra herfra, deriblant Jiehkkevarri (1834 moh) og Fugledalsfjellet (1686 moh).

Fjellsidens perfekte helning gir særdeles fin nedkjøring. Heller ikke skogen er så verst. Vel nede ved skogsveien er det akkurat såpass bratt at en ikke behøver å stake før en igjen er ved parkeringen.

Turen til Njoskefjellet var siste stopp etter allerede å ha besteget Vázzoalgi og Lille Rieppefjell tidligere på dagen. Det ble altså 3 toppers dag i fastlandets bakgård, der turens siste og minste topp leverte sesongens beste skiføre.

Distanse: 6 km

Tidsforbruk: 2 timer

Grad: Lett

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_vazzoalgi
kartnjoskefjellet
Kart med ruteforslag.

rute

Bilder fra turen:

One thought on “Njoskefjellet

  1. Pingback: 3 toppers dag i fastlandets bakgård | rumpetaske.net