Hamperokken

Hamperokken (1404 moh), Ramfjord

Hamperokken er et av fylkets flotteste fjell, med sitt markante og estetiske utseende som gir ethvert motiv ekstra fylde. Vest for Lyngsalpene rager Hamperokken over alle andre fjell med sine drøye 1400 høydemeter. Toppen, som er en av de klassiske toppturene i området, byr på en luftig turopplevelse og et vidstrakt panorama fra toppunktet.

Utgangspunkt for denne turen er ca. 5 kilometer nord for krysset i Ramfjorden til Breivikeidet. Det er gode parkeringsmuligheter nedenfor Vartavarhaugen på høyresiden av veien. Her er det også en oppslagstavle vedrørende jakt- og fiskemuligheter i området.

Fra parkering, følges skogsveien gjennom plantefeltet opp mot Vartavarhaugen (166 moh). Derfra forseres et vått område før en begynner på stigningen opp mot Middagsaksla (1160 moh).  Ruta oppover er enkel med glissen skog i de nedre deler og lyng lengre opp. Det er for øvrig en merket sti her, men som vi fant vanskelig å få øye på i starten av stigningen opp mot Middagsaksla. Mens en stiger opp, kan den fabelaktige utsikten mot Ramfjorden nytes.

Når en endelig er på toppen av Middagsaksla ser en Hamperokken fra sin flotteste vinkel. Den majestetiske toppen, med sine hvite bredekte flater under, er et fantastisk skue. Samtidig kan en konstatere at turens slit er vel overstått. Herfra har en nesten 2 km til toppen langs en spennende rygg som definitivt er turens høydepunkt. Den periodevis luftige ryggen er veldig grei å gå, men enkelte steder kan oppfattes som ubehagelig dersom en har høydeskrekk. Sjelden god utsikt er det også fra ryggen, med Stortinden (1258 moh) i sør og det flotte skibestigningsfjellet; Gabrielfjellet (1213 moh) i nord.

Når en nærmer seg toppeggen av Hamperokken angripes toppen fra sør langs en renne. Denne er  ganske bratt og luftig, men med gode tak og fast stein kreves kun klyving for å komme seg til topps.

Toppunktet er også relativt luftig med sjelden god sikt mot fjell nært og fjernt. På godværsdager er det bare å nyte den varierende fjellnaturen Troms byr på. Dessuten er det lagt ut en fin bok av Hamperokken på toppen, med flere flotte bilder og diktsamlinger.

En kan også gå den alternative ruta via Litleskaret som inntegnet på kartet, men dette anbefales ikke da terrenget her preges 99 % stein, og til dels ulendt terreng. Denne ruta er mer egnet ved vinterbestigninger av Hamperokken. Sørflanken ned av Hamperokken er for øvrig en potensielt flott bakke for skikjøring med en helning på ca. 30-35 grader.

Hamperokken rager høyt på listen over de flotteste turene til nå, og er dermed vel verdt å få meg seg.

Tidsforbruk: 5,5 timer

Distanse: 10 km

Grad: Moderat/Krevende

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_hamperokken

kart_hamperokken
Kart med ruteforslag.

hamperokken
Hamperokken sett fra Rødryggen (776 moh).

Bilder fra turen: