Gaskagaisa

Gaskagaisa (1235 moh), Lavangsdalen

Fastlandssiden er så mye mer enn Tromsdalstinden, Hamperokken og de kjente skifjellene. Bare noen kilometer øst for trafikkåren Lavangsdalen, finnes det mystiske fjell og urørte daler, som sjelden ferdes av folk. Midt i dette flotte området ligger Mellomdalen, hvor en perle av et fjell ligger. Fjellet er vakkert der det stiger majestetisk i enden av dalen. Uforståelig har det intet navn, bare en høydeangivelse «1235″. Imidlertid beskriver Geir Jensen på sin flotte nettside fjellet med Gaskagaisa, hvor ”gaska” som på samisk betyr mellom, mens ”gaisa” betegner en tind som stiger over andre i området.

Beste utgangspunkt er ved den store rasteplassen midt i Lavangsdalen, bare en halvtimes kjøring fra byen.  Det er gode parkeringsmuligheter på den store rasteplassen på vestsiden av E8.

I starten krysses E8, før en begynner på den slake stigningen opp Mellomdalen som preges av tett skog i de nedre partier. Her er det en scootertrase´, som er grei følge, men som også kan være vanskelig å oppdage sommerstid. Etter hvert blir terrenget mer oversiktlig, og Gaskagaisa dukker opp i front. Transportetappen gjennom dalen på om lag 5 km, består av lett terreng langs dyretråkk og elver, omgitt av bratte fjellsider på begge sider. I slutten av etappen gjennom dalen passeres Rundvatnet på sørøstsiden før en dreier mot nordryggen av Gaskagaisa.

I det en er på ryggen, åpnes en helt ny fjellverden på andre siden. Herfra gjenstår omkring 500 høydemeter med rygg til topps, som er veldig grei å gå. Noen korte avsnitt med løs stein og lett småklyving må en for øvrig regne med.

På toppen venter en liten varde, og ikke minst et vidstrakt panorama av nordnorsk fjellnatur i ypperste kvalitet. Her glimter Blåtinden (1180 moh) fra sin mest spektakulære vinkel, og i nærheten ligger også flere flotte fjell å venter, deriblant Sennedalstinden (1289 moh) og Store Rieppefjell (1295 moh).

En tidlig lørdagsmorgen i slutten av august satte jeg og Christoph kursen mot fastlandet. Værmeldingen spådde til dels pent vær og 14 grader, med andre ord; perfekt turvær. Begge var vi spent på denne toppen, som lenge hadde vært ønsket etter turer til både Smalaktinden og naboen 1202 av Mellomdalen.  Høsten hadde for alvor satt sitt preg på naturen da vi vandret forventningsfulle innover Mellomdalen. Bare oss og noen sauer gav en merkverdig stillhet, og indre ro fra en ellers stressende hverdag. Flott var det da å se Sennedalstindan speile seg i vannflata på Rundvatnet, mens varm kaffe gav oss ekstra energi til å ta fatt på siste stigningen langs toppryggen av fjellet. Gleden var stor idet vi sto på toppunktet og kunne nyte den formidable utsikten. Vi nøt det varierte landskapet lenge, samtidig som nye turplaner ble lagt. Tilslutt ble det hele en flott oppdagelsesferd i fastlandets bakgård.

Vinterbeskrivelse:

I starten legges sporet slakt oppover en scootertrase´, som tar deg enkelt gjennom den tetteste skogen i begynnelsen av Mellomdalen.  Etter hvert blir terrenget mer oversiktlig, og Gaskagaisa dukker opp i front. Vinterstid bør en legge sporet med avstand til de bratte fjellsidene fra Smalaktinden (1246 moh) og Pkt. 1202 av Mellomdalen. Transportetappen gjennom dalen er fin, men kanskje å foretrekke på dager uten knedypt pudder. Etter å ha passert Rundvatnet legges sporet opp mot platået under nordflanken. Derfra begynner det å gå oppover for alvor. Her legges sporet mest mulig konservativt, gjerne med avlastningsavstand om en er i gruppe. Periodevis er det veldig bratt, faktisk opp mot 40 grader. Går det skred, vil en sannsynligvis bli fraktet ned til platået under på 900 moh. Så være trygg på forholdene.

På vår tur ble forholdene oppover flanken vurdert gjentatte ganger. En del vindtransportert snø begynte å pakke seg underveis, men vi anså forholdene til være trygge nok. Hele veien ned flanken kjørte vi en og en, med minst mulig belastning på dekket. Ikke overraskende løsnet et lite flak nederst på vei ned, akkurat hvor vi vurderte å snu på vei opp. Allikevel en strålende tur i trivelig selskap. På toppen meldte til og med sola sin gjenkomst.

Tidsforbruk: 6 timer

Distanse: 14 km

Grad: Sommerstid er turen nokså grei, med kun litt klyving mot toppen. Lett/Moderat.
Vinterstid må en imidlertid ha trygge forhold. Fjellets nordflanke er opp mot 40 grader, og terrenget er vedvarende bratt de siste 400 høydemeterne. Stegjern og isøks bør være med. Krevende.

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_gaskagaisa

kart_gaskagaisa
Kart med ruteforslag. Rød angivelse er rutevalg sommer, mens blå vinter. Vinterstid må utløpssone vurderes i Mellomdalen. Fjellets nordflanke er opp mot 40 grader bratt.

gaskagaisa
Gaskagaisa sett på tur til 1202 av Mellomdalen.

Bilder fra turer til Gaskagaisa, både sommer- og vinter: