Blåtinden

Blåtinden (1180 moh), Kantornes

Blåtinden, eller ”Sovende Soldat” som den populært kalles, er et strålende turmål i umiddelbar nærhet til den flotte Balsfjorden. Fjellet er et yndet turmål på alle årstider, med nydelig utsikt i alle himmelretninger. Som skibestigningsfjell, er toppen uten å overdrive en av klassikerne i regionen. Under planleggingen av OL i Tromsø i 2018, var Blåtinden påtenkt som arena for utfor.

Utgangspunkt for denne turen er på gammelveien mellom Laksvatn og Kantornes, som er like ovenfor E8. Vanligvis er det brøytet noen avkjørsler langs veien, der en kan parkere. Det er også fullt mulig å parkere ved bygdehuset på Kantornes. Om en tar turen fra Tromsø, må en regne med omkring 45 minutter i bilen.

Det finnes alternative rutevalg for å komme til topps, se ruteforslag og kart nedenfor. Normalruta legges langs ryggen rett sør for parkeringen. Her er traseen ryddet for skog, som gjør ferdselen svært enkel opp til skogrensen.  Vel over skogen på ca. 460 moh, dreier en slakt i nordlig retning mot gryta av Blåtinden. Avhengig forholdene, kan en legge sporet mot vest for å unngå noen bratte heng på vei mot inngangen til gryta. I begynnelsen av gryta anbefales det å legge sporet oppover søkket om en har tenkt å kjøre ned her. Vær oppmerksom på helningen her, som stedvis er over 30 grader. Også de bratte sidene i gryta bør vurderes med tanke på utløpssoner. På ca. 1000 moh blir terrenget mindre bratt mens en stiger opp på fjellets store topplatå. I enden av platået er den flotte varden plassert, som kanskje er fylkets flotteste.

Et annet alternativ, som er mest vanlig sommerstid, er å følge den oppmerkede ruta langs østryggen. Terrenget er gjennomsnittlig noe slakere enn i gryta, men ofte avblåst på vinteren.

Fra toppen er utsikten vidunderlig, med Balsfjorden i sør, og ikke minst de mektige Lyngsalpene i nordøst.

 

Tidsforbruk: 4 timer

Distanse: 10 km

Grad: YDS 2. Rute i skredutsatt terreng.

Tekst: Petter

Foto: Alf og Petter