Andersdalstinden

Andersdalstinden (1221 moh), Lavangsdalen

Andersdaltinden er et meget fint fjell som befinner seg på vestsiden av Lavangsdalen. Fjellet er en av toppene i ”gullrekka” vår, henholdsvis Stortinden, Andersdalstinden, Snømannen og Svartnestinden. Med nordvendt fjellside er dette en skikkelig flott topptur på våren, spesielt i mai og juni.

Utgangspunkt for denne turen er ved E8 i Lavangsdalen, om lag 40 minutters kjøring fra Tromsø. Det kan være litt vanskelig å finne egnet parkeringsplass, men vi fant en grei plass på høyresiden av veien i en liten innkjørsel.

Jeg (Petter) har lenge fablet over dette fjellet på våre transportetapper til andre turmål i regionen, men det hadde liksom aldri passet med vær, snøforhold og turkamerater. Med stabile snøforhold og flott vær, ble det endelig en kveldstur dit med Nils-Arne.

Turen starter med lite parti gjennom glissen skog på venstresiden av elva på kartet. Vi valgte å fortsette et lite stykke opp mot Andersdalskjeften før vi vendte sørover oppover mot ryggen av fjellet.

Ved ca 700 moh er man på ryggen, og derfra følger man ryggen helt til toppen. Et lite parti over en fjellknaus på ryggen er litt bratt og kronglete. Her bæres skiene på sekken over. Derfra er det ca 200 i greit terreng til en står på toppen. Her kan det være lite snø på grunn av vind, så det er ikke uvanlig at siste biten går til fots.

Fra toppen er det meget flott utsikt til nærliggende fjell som Smalaktinden, Snømannen, Svartnestinden og andre ukjente navnløse fjell på andre siden av Lavangsdalen. Det er selvfølgelig også fin sikt mot de store fjellene i Lyngen.

Normalt starter nedkjøringen nedenfor toppeggen på ca 1100 moh. Dersom en har gode skiferdigheter er det fullt mulig å kjøre ned fra nordsiden av topplatået. Uansett hvor en starter bør en vurdere snøforholdene etter beste evne, da er nok bratt (30 – 35 grader øverst i henget).

Nedkjøringen var helt fantastisk med masse jomfrupudder i hele topphenget. Fra om lag 500 til 300 var det skare som er meget fin å kjøre på, før det ble ekstra ”spennende” på gjennomslagsføre den siste biten, noe som resulterte i litt blod.

Vi brukte 3,5 timer inklusive pauser.

En meget flott tur hvor både vær og snø var strålende. Et turmål som absolutt kan anbefales!