Durmålsskolten

Durmålsskolten (1061 moh), Storbukta

Durmålsskolten kommer litt skyggen for den mer markante Svartnestinden like ved. Som skibestigningsfjell gir Durmålsskolten uante muligheter for spennende skikjøring i åpent terreng rett ned i Balsfjorden.

Fra Tromsø tar turen til startsted ca. 50 minutter. Vi valgte korteste og bratteste rutevalg rett opp fra gravlunden i Storbukta. Her er det gode parkeringsmuligheter nedenfor gravlunden.

Fra startsted legger en sporet langs elven gjennom glissen skog mot et åpent bratt parti midt i skogen (elveleiet som er inntegnet på kartet). Herfra bærer det opp i partier som i hvert fall er brattere enn 30 grader. Kan være greit å legge sporet litt til høyre gjennom det bratteste partiet her.

Over skoggrensen begynner en å få utsikt over Balsfjorden og Malangsfjellene på motsatt side. Ruta videre gir seg selv og går mer eller mindre rett opp mot toppunktet. Helningen ligger gjennomsnittlig på 30 grader oppover til 1000 moh. Kan være store skavler på toppryggen.

Fra toppen er det blant annet fin utsikt sørover mot Slettinden (1118 moh) og Mårfjellet (1326 moh) i Målselv.

Nedkjøringen gikk unna på skare denne gang, med stedvis glimt av både pudder og gjennomslagsføre i de øvre partier. De siste 500 gikk unna på fin vårsnø.

Et mindre bratt alternativ, er å starte ved Hestnes og derfra legge sporet mot Tømmernesaksla og videre til toppen. Christoph har gått denne ruta og kan ses her.

Tekst og foto: Petter