Tromsdalstinden

Tromsdalstinden (1238 moh), Tromsdalen

Tromsdalstinden, ofte kalt Tinden er Tromsøfolkets byfjell. Fjellet ruver over alle andre fjell vest for Ramfjord og Breivikeidet. Med sin flotte form, fantastiske utsikt og umiddelbar tilgjengelighet, er dette et av fylkets mest besøkte fjell.

Utgangspunkt for denne turen er ved skytterbanen i Tromsdalen. Her er det parkeringsmuligheter, men på godværsdager kan det fort bli fullt her, så sykkelen bør absolutt vurderes dersom en har mulighet til det.

En følger den flotte skogsveien innover Tromsdalen i ca. 3 km fra skytterbanen før en tar til venstre (østover) inn mot en sti. Her er det for øvrig godt merket med pil mot ”Tromsdalstinden”. Det er også fint å sykle etappen opp til stien.

Stien følges over Tromsdalselva og videre opp mot Tindfoten i enkelt terreng. Etter hvert er en over skoggrensen og en sikter seg inn mot østryggen av fjellet. Etappen fra 600-900 moh er turens  bratteste med enkelte partier opp mot 40 grader, men stien gjør ferdselen mye enklere enn brattheten skulle tilsi sommerstid. Allikevel bør en være oppmerksom på løse steiner som kan falle ned her.

Videre fortsetter ruten langs ryggen til toppunktet. Siste etappe består av steinur, og er noe ulendt, men merket i form av røde steiner og minivarder.

På toppen er det varde, gode rastemuligheter og gjestebok. Utsynet er selvfølgelig fantastisk med Lyngsalpene i øst , Kvaløya i vest, og ikke minst Tromsøya. På toppen må en vise hensyn til eventuelle skavldannelser langs fjellets nordøstside.

Fra toppvarden er det finest å gå ned langs nordryggen og derfra ned mot Salen og Tromsdalen. Denne ruten kalles ”vinterruta” (grønn ruteangivelse) og er mindre bratt enn fjellets østrygg (rød ruteangivelse). Nedstigningen langs ryggen er virkelig flott med vidstrakt utsikt i øst mot fjellene rundt Ramfjord og Lavangsdalen.

Et noe lengre alternativ er å fortsette over Rødryggen (776 moh) fra Salen, og derfra ned mot Pikevatnet, Litjevatnet og Røde kors hytten i området. Rødryggen er for øvrig en av utvalgte i årets (2011) ti på topp, og er også fin tur separat.

Et annet rutealternativ er via Eliasdalen fra Ramfjord, som passer ypperlig som skitur. Se egen turbeskrivelse.

En kan også ta en avstikker mot Bønntuva (776 moh) og fortsette nord ca. 2 km til Fløya (642 moh).

Tidsforbruk: 2,5 – 6 timer

Distanse: 12 km ( fra skytterbanen, opp sommerruta og ned vinterruta).

Grad: Lett/Moderat

Tekst og foto: Petter

kart_tromsdalstinden
Kart med ruteforslag. Rød rute angir sommerruta, mens grønn- vinterruta.

tromsdalstinden
Tromsdalstinden sett fra Fløya.

Utvalgte bilder fra turer de siste år:

One thought on “Tromsdalstinden

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net