Tiurtinden

Tiurtinden (1223 moh), Sjøvassbotn

Tiurtinden eller Cukcavarri på samisk, er et nokså ukjent fjell, sentrert nord for mer kjente Henriktinden (1127 moh). På kartet er fjellet kun referert med høyde 1223. En tur til Tiurtinden er spennende både sommer- og vinterstid, med mulighet for en flott ryggtravers som spenner seg fra Litletinden (1017 moh) som er beskrevet i turrapporten her.

Utgangspunkt for denne turen er ved Sjøvassbotn, ca 2 km nord for Laksvatn. Kjøreturen fra Tromsø tar omkring 40 minutter.

Følg den flotte skogsveien oppover mot Laksvatnfjellet (876 moh). Etter hvert erstattes veien med en brukbar sti som kan følges videre et stykke. Sikt deg inn mot skaret (ca. 600 moh) mellom Laksvatnfjellet og Litletinden. Herfra følges ryggen oppover mot Litletinden. Så langt er turen enkel og ukomplisert, med lett terreng og grei sti mot toppen.

Litletinden er et flott turmål i seg selv, spesielt på vinteren med en flott sørvendt renne (ca. 30 grader) som går ned i Tomasjorddalen. Området rundt Henriktinden byr på mye bra skikjøring noe vi fikk konstatert i vinter på Henriktinden.

Fra Litletinden har en kun drøye 200 høydemeter og ca. 2 km med morsom ryggtravers igjen. Dette er turens høydepunkt. Den flotte ryggen byr på lett klyving, mens en samtidig koser seg i storslåtte omgivelser. Vinterstid bør en være oppmerksom på skavldannelser ned mot Tiurdalen.

På toppen er det lite platå og varde i sør. Utsikten er som tidligere nevnt fabelaktig, med den flotte Balsfjorden i sør og Lyngsalpene i nord.

Etter en god pause på toppen, valgte vi et kortere og raskere alternativ ned den bratte sørvest- vendte fjellsiden. Her ble det konstatert at aking er nesten like morsomt som ski.

Både Tiurtinden og Litletinden kan anbefales både for seg selv og samtidig.

Tekst og foto: Petter