Store Russetinden

Store Russetinden (1404 moh), Nordkjosbotn

Dette er en av de virkelig markante og majestetiske toppene i Troms. Kjempen av Nordkjosbotn er en spennende topptur uansett årstid.

Fra Tromsø må en regne med 1 time i bil til startsted. Ta av til gammelveien på venstrehånden like etter svingen. Etter et stykke tar en igjen til venstre mot skytterbanen. På vei opp mot skytterbanen er det parkeringsmuligheter like under E6.

Det er en brukbar sti ved begynnelsen av Buktelva. Denne følges bratt på østsiden oppover mot skaret, før en dreier mer mot øst ettersom en nærmer seg Russetindbreen. Landskapet preges av glattpolerte fjellsider og store mengder ur, og ovenfor breen ligger den spisse tinderekka Markenestindan i front med Rakeltinden (1400 moh) i vest, som begge er imponerende herfra. Vinterstid må en imidlertid være oppmerksom på det kuperte terrenget opp til skaret som stedvis er ganske bratt.

I skaret  på omkring 800 meters høyde, dreier en så østlig retning opp den brede renna som tar deg nesten helt til topps. Terrenghelningen i renna er mellom 30 -35 grader, så snøforholdene må vurderes. En del større stein pleier vanligvis å stikke opp her på vinteren. Derfra er det kun et steinkast til en er på toppunktet. Sommerstid må en kanskje klyve litt for å komme opp på toppryggen, men under tørre forhold vil det normalt sett ikke være noe problem.

Toppen av Russetinden byr på storslått utsikt i alle retninger, spesielt i nordvest utover Balsfjorden, og toppene på den sørlige Lyngenhalvøya. Sørover kan de store fjellene i området rundt Tamokdalen betraktes, mens en skriver seg inn i manntallet i toppboka. Fine rastemuligheter er det også ved varden.

Turen til Russetinden står som et av høydepunktene fra 2009. Et spenstig fjell som ikke er vanskelig å bestige sommerstid. Vinterstid bør en være oppmerksom på at store deler av ruten er skredutsatt. Enkelte partier opp mot breen er nokså bratte, så det anbefales å lese kartet nøye og legge en konservativ rute. Avhengig forholdene kan det være nødvendig å benytte stegjern og isøks.

Tidsforbruk: 4 timer

Distanse: 10 km

Grad: Moderat

Tekst: Petter

Foto: Alf og Petter

oversiktskart_store_russetinden

kart_store_russetinden
Kart med ruteforslag.

store_russetinden
Store Russetinden (1404 moh) sett fra Tiurtinden (1223 moh).

Utvalgte bilder fra turer i 2011 og 2009:

One thought on “Store Russetinden

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net