Sennedalstinden

Sennedalstinden (1289 moh), Sørbotn

Massiv 1289 av Sennedalene er en bortgjemt perle som befinner seg midt på Tromsø fastland. Uansett utgangspunkt og rutevalg er dette en lang tur, i periodevis bratt og ulendt terreng. Den er dessverre en av mange spennende fjell i området som kun er referert med høydeangivelse på kartene. Dermed syns vi Sennedalstinden er et bra navn, da fjellet er direkte tilknyttet Sennedalene.

Utgangspunkt for denne turen er ved Sørbotn, ved inngangen til Lavangsdalen. Det er gode parkeringsmuligheter ved et lokalt grendehus, på nordsiden av Saltdalselva.

I begynnelsen legges ruta gjennom Saltdalen, som er et av flere områder som er offer for den massive vannkraftutbygningen i fylket. Fordeler og ulemper diskuteres i ulike fora for tiden, men vi kan vel alle være enige om at utbyggingen gir markerte arr i landskapet. Den omstritte veien som er under bygging på sørsiden av Saltdalselva gjør i alle fall transportetappen til fjellene mer tidseffektiv, dette er vel eneste fordel fra mitt enkle ståsted.

Anleggsveien tar deg ca. 2 km oppover i Saltdalen. Herfra fortsetter turen over noen myrområder, før en etter hvert begynner på den korte stigningen mot Rundfjellet (518 moh).  Derfra venter 3 kilometer i fint og urørt landskap i øvre del av Saltdalen. I det en passerer nordryggen av Pkt. 1324 av Saltdalen, legges ruta mot nordflanken til Sennedalstinden.

I de nedre deler av nordflanken (ca. 650 moh), er det noen dyretråkk langs den markerte ryggformasjonen som er grei å følge et stykke oppover. Noen hundre høydemeter lengre opp legges ruta i best egnet terreng, hvor løs stein blir mer fremtredene ettersom en nærmer seg skaret (1140 moh) mellom Sennedalstinden og pkt. 1216.

Fra skaret ser toppstøtet vanskelig ut med den kvasse eggen ovenfor. Herfra er det greiest å traversere i østlig retning langs fjellsiden til en er rett under toppunktet. Tilslutt må en beregne klyving for å komme helt opp. På toppen er det kjilt fast en stein i en sprekk for å markere toppunktet, som for øvrig kun kan gi plass til en av gangen.

På toppen venter et vidstrakt panorama av det meste som er verdt å se på fastlandssiden. Deriblant Store Rieppefjell (1295 moh) og pkt. 1145 av Saltdalen.

Alternativt kan en gå på nordsiden av Saltdalen langs stien som er inntegnet på kartet. Vi valgte denne ruta på returen fra Rundkollen og ned til parkeringsplassen.

Sennedalstinden er et spennende fjell som gir stor turglede. Kan virkelig anbefales.

Tidsforbruk: 7 timer

Distanse: 20 km

Grad: Moderat/krevende

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_sennedalstinden

kart_sennedalstinden
Kart med ruteforslag. På returen valgte vi blått alternativ på nordsiden av Saltdalen.

sennedalstinden
Sennedalstinden fra toppen av pkt. 1235 av Mellomdalen, også kalt Gaskagaisa.

Bilder fra turen:

 

One thought on “Sennedalstinden

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net