Rostafjellet

Rostafjellet (1547 moh), Kongsvolltunet

Rostafjellet er lokalisert på kommunegrensen mellom Balsfjord og Målselv. Det markante fjellet har lenge vært regnet som Balsfjords høyeste, med sin oppgitte karthøyde på 1590 meter. Senere GPS- målinger har imidlertid sådd tvil i den refererte høydeangivelsen på kartet, som har gjort fjellet drøye 30 meter lavere enn først antatt. Årsaken må angivelig være breen på topplatået som har blitt mindre som mesteparten av de øvrige breene i Norge.

Utgangspunkt for denne turen er ved Kongsvolltunet ved Lille Rostavatn. Betegnelsen ”lille” kommer vel ikke helt til sin rett når vannet har et overflateareal på nesten 19 kvadratkilometer.

Fra Tromsø tar kjøreturen nesten 2 timer, uavhengig om en kjører via Takvatnet eller Tamokdalen. Det er gode parkeringsmuligheter på venstresiden av grusveien ved jordet.

I begynnelsen krysses jordet til en skogsvei som går inn skogen. På venstrehånden kommer etter hvert en merket sti til syne i skogholtet. Den flotte stien tar deg enkelt gjennom den tetteste skogen oppover mot Rostaaksla (660 moh). Straks en er over skoggrensen, kan det flotte terrenget kombinert med nydelig utsikt nytes, mens en dreier i østlig- retning mot Rostakulen (1275 moh). Lettgått terreng er det hele veien opp til Rostakulen, med en merket sti som tar deg på kryss og tvers oppover fjellet. Turen til Rostakulen er svært enkel og tilsynelatende en populær topptur i området. Fin utsikt er det også, med Øverbygd og Ruten (1361 moh) i sør.

Fra Rostakulen gjenstår drøye 3 km til toppen av Rostafjellet. Turgleden blir optimal i det en vandrer langs ryggen i strålende fjellandskap. Ruta går over et klippeparti (1400 moh), som på avstand ser nokså bratt ut, men som enkelt forseres på sørsiden mot Lille Rostavatn. Herfra er det bare en kort spasertur til varden pkt. 1541 på vestsiden av fjellet. Selve toppunktet er i nordøstlig- retning fra varden på breen. Her er det ingen synlige sprekker, men det kan være greit å medbringe stegjern dersom platået skal utforskes. Fra varden er det flott utsikt av vakker fjellnatur i alle retninger.

Vårt utgangspunkt for turen ble feil i starten, da vi trodde det skulle være en sti i tilknytning til skogsveien fra Sverresvold. Dette innebar vanskelig ferdsel gjennom periodevis tett skog oppover lia. Stien fant vi heldigvis på de åpne partiene under Rostaaksla. Etter en fenomenal ryggtravers fra Rostakulen gikk vi direkte på breen for å stå på fjellets høyeste punkt. Da sist kjente måling var på 1558, ble platåets høydeforskjeller grundig utforsket med GPS. Tilslutt måtte vi erkjenne at breen hadde smeltet ytterligere. Den høyeste oppgitte høyde var kun 1546,5 meter. Det var tydelig at breen hadde smeltet bra i løpet av den varme sommeren, da fjellbunnen kunne ses igjennom isen.

Pausen tok vi ved varden, hvor det er en gjestebok i ammunisjonsboksen.

Turen til Rostafjellet er kanskje sommerens flotteste tur, hvor alt foruten kronglingen i starten var helt perfekt.

Tidsforbruk: 7 timer

Distanse: 17 km

Grad: Moderat

Tekst: Petter

Foto: Alf & Petter

oversiktskart_rostafjellet

kart_rostafjellet

kart_rostafjellet2

rostafjellet
Rostafjellet sett fra toppen av Lille Russetinden (1527 moh).

Bilder fra turen:

One thought on “Rostafjellet

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net