Rieppetinden

Rieppetinden (1493 moh), Djupen

Rieppetinden er et digert fjell lokalisert sør på Lyngenhalvøya, i sentrum av et utrolig spennende og lite besøkt område. Fjellet har begrenset tilgjengelighet der korteste vei i annen turmålestokk ansees som svært lang. Turen som minner om en ekspedisjon byr allikevel på variert natur i eventyrlig miljø.

Startsted for denne turen er ved Djupen i Lakselvdalen, drøye 1 times kjøring fra Tromsø. I enden av grusveien som går på østsida av Lakselva er det gode parkeringsmuligheter.

Fra parkeringen følges skogsveien som går innover mot Langdalsporten, som er et fint turområdemed en trimpostkasse ved inngangen til Langdalen. Her det som regel opptråkka skispor som gjør anmarsjen mye enklere. Ikke verdens mest spennende transportetappe, men de ville omgivelsene er lett å like mens en tråkker seg mot Rypeelva, med spisse Spiidnegaisa (1265 moh) i front. Ved veiens ende legges sporet på østsida av elva innover den lange Rypedalen. Tidlig på sesongen er det full mulig å gå langs elva for å unngå kratt og tett skog. Også her er det ikke overraskende om en finner spor etter motoriserte kjøretøy.

Ettersom Spiidnegaia er passert på venstrehånden, blir terrenget forut straks mer oversiklig, men fortsatt nokså flatt. På høyresiden kan de stupbratte fjellsidene fra Vardetinden (1151 moh) betraktes mens en beveger seg mot pkt. 418. Heretter legges sporet over det navnløse vannet, samtidig som en nærmer seg et trolsk amfi omgitt av bratte fjellsider på alle kanter. Østveggen av Durmålstinden (1342 moh) er rett og slett imponerende, der 700 stupbratte høydemeter skiller dalbunnen og toppen. I de indre deler av dalen må en hensynta potensielle utløpssoner når ruta legges. Vel over vannet går ruta oppover til den navnløse breen. Nesten 300 høydemeter lengre opp, dreier en i østlig retning langs brekanten, med kurs mot skardet (1030 moh) mellom fortoppene til Biellogaisa (1356 moh) og Rieppetinden (1258 moh).

I siste avsnitt av ekspedisjonen vender en sørover i skardet, i retning mot fortoppen. Sporet legges oppover fjellets bredekte nordside, i terreng som er litt under 30 grader. Vel oppe på fortoppen åpnes en formidabel utsikt sørover, som blir enda bedre ettersom turens siste 250 høydemeter mot toppens store topplatå spises.

Toppen av Rieppetinden er sentrum av et utrolig spennende område, og derav følger et vidstrakt panorama av majestetiske fjell, eksempelvis landemerket Piggtinden (1505 moh) noen kilometer vest.

Med gode venner, skyfri himmel og gode snøforhold, ble turen til Rieppetinden nok en strålende tur i Lyngens fantastiske fjellverden. Nedkjøringen var heller ikke å forakte, med fjærlett pudder av ypperste klasse. Takker Kent-Hugo og Christoph for turen!

Distanse: 28 km

Tidsforbruk: 8 timer

Grad: Moderat

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_rieppetinden
kartrieppetinden1
kartrieppetinden2
rieppetinden
Rieppetinden (1493 moh), sett på tur mot Sørfjelltinden.

Bilder fra turen:

One thought on “Rieppetinden

  1. Pingback: Miniekspedisjon på Rieppetinden | rumpetaske.net