Rakeltinden

Rakeltinden (1400 moh), Markenesdalen

Vest for landemerket Store Russetinden ligger Rakeltinden. Det er et flott fjell selv om det ikke er så dominerende som sin nabo. I området rundt Balsfjorden er Rakeltinden godt synlig fra de fleste plasser. Rakeltinden er nok å foretrekke som en fottur, da ryggen mot toppunktet er vindutsatt.

Med turen til Store Russetinden fra 2009 friskt i minne tok vi turen til Markenesdalen med store forventninger.

Kjøreturen til Markenesdalen tar ca 1 t 15 min fra Tromsø. Ta til venstre ved Gåre og følg grusveien til en kommer til en bom med en informasjonstavle ved siden av veien. Her er det plass til noen biler.

Det er en fin skogsvei innover Markenesdalen, denne veien er for øvrig en gammel ferdelsåre brukt av samene under vår og høstflyttingen fra fjellet til sjøen. I følge informasjonstavlen på startsted finnes det en fin rasteplass med gapahuk i dalen.  Følg skogsveien til en kommer til noen containere med høye gjerder rundt, sikkert et militært ammunisjonslager. Her er det gjengrodd sti på venstresiden av veien som tar deg opp til Markenesaksla.

Vel oppe på Markenesaksla begynner det å bli fin utsikt utover Balsfjorden, som bare blir bedre jo høyere en kommer. Herfra er det så enkelt at en følger ryggen helt til toppen. Underlaget består for det meste av myk lyng som blir til steinur fra 1000 moh. Litt bratt siste biten mot topplatået, men uansett en tur som kan gjennomføres av de fleste.

Utsikten fra toppen er storartet, hvor Balsfjorden fra høyden er et høydepunkt. I øst kan en se Tamokdalen som omringes av mange høye fjell, deriblant Rostafjellet (1560 moh) og Lille Russetinden (1527 moh). Mot nord har man nesten full oversikt over de sørlige Lyngsalpene.

Dette var vel kanskje en av de flotteste dagene i høst, som dannet grunnlaget for en kjempeflott tur. Ja Rakeltinden kan trygt anbefales for de som er ivrige på noe nytt i et spennende område.

Tidsforbruk: 4,5 timer fordelt på ca 10 km t/r.

Tekst: Petter

Foto: Alf og Petter