Punkt 1202 Lavangsdalen

Punkt 1202, Lavangsdalen

1202 er en nokså anonym og bortgjemt topp i Lavangsdalen i forhold til den kjente Andersdalstinden som for øvrig er et prima skifjell. Som skibestigningsfjell er dette et greit alternativ på dager med skredfare, vel og merke om en følger normalruta.

Startsted for turen er den store parkeringsplassen i Lavangsdalen rett etter Sarasteinen, omkring 35 minutter fra Tromsø.

Veien krysses og en beveger seg oppover mot Mellomdalen gjennom glissen skog. Her kan det være scooterspor oppover som gjør transportetappen lettere. Holde gjerne avstand til fjellsidene på høyre og venstre side oppover. Det er noen flate kilometer innover Mellomdalen som kan oppfattes som litt kjedelige av enkelte, men en får igjen for strevet i form av flotte uberørte omgivelser og flotte fjell.

Etter hvert passerer man pkt. 678 og dreier til en venstre opp mot den litt brattere ryggen. Enkelte partier ligger opp mot 30 grader. Et slakere alternativ er fortsette forbi Rundvatnet og derfra følge ryggen oppover.

Fra ca. 1100 moh flater det ut mot toppunktet. Vær oppmerksom på skavler på høyresiden av toppryggen, da det er svært bratt her.

Fra toppen er flott utsikt mot nærliggende fjell i området rundt Lavangsdalen, så vel de mer ukjente fjellene østover.

Et annet alternativ er å gå opp rett i front av fjellet. Her er det en svært innbydende flanke som ble vurdert både på vei opp og ned (se rød ruteangivelse). Uten at jeg har gått her, er helningen i hvert fall over 30 grader. Det er også en bratt renne lengre øst for flanken som er beskrevet i Espens bok.

Tekst: Petter

Foto: Petter og Kent-Hugo Norheim.