1145 av Saltdalen

Pkt. 1145 vest av Saltdalen, Sørbotn

Saltdalen er et utrolig flott turområde, bare en halvtimes kjøring fra Tromsø. Her er det uttallige muligheter både sommer- og vinterstid, enten i fjellet, eller vandretur i dalen. Høyde 1145 ligger på vestsiden av dalen, og som de andre fjellene i området ikke navngitt. På avstand er fjellet spennende på grunn av sitt bratte og markante utseende, likevel forholdsvis enkel og grei tur, som passer for de fleste.

Utgangspunkt for denne turen er ved inngangen til Lavangsdalen ved Sørbotn. Det er gode parkeringsmuligheter ved et grendehuset, på nordsiden av Saltdalselva.

I begynnelsen legges ruta langs den nye anleggsveien som går parallelt med Saltdalselva om lag 2 km  oppover. Som diskutert tidligere i rapporten til Sennedalstinden, har kraftutbyggingen gitt markerte arr i landskapet. Uansett, i enden av veien er det en sti som tar deg et stykke videre inn i dalen. Etter hvert får en øye på en hytte, herfra kan en fint dreie i retning mot den markerte ryggen til pkt. 1145. På vei oppover krysses en liten elv før stigningen for alvor begynner. Terrenget er vedvarende bratt, men allikevel enkelt, der dekket for det meste består av myk lyng. Bakken er også effektiv, både med tanke på høydemeter og puls. Fjellhammeren på ca. 800 moh, som på avstand ser nokså vanskelig ut lar seg lett passere ved å legge ruta litt ut på vestsiden av fjellet. Derfra blir steinura mer fremtredende, men veldig grei å gå. Like før toppunktet går en i sørlig retning langs en småluftig rygg, der det er strålende utsikt i alle retninger.

På toppen har en følelsen av at en sitter i sentrum av fastlandets flotte fjellverden. Gode sittefasiliteter er det også. Her brukte jeg litt tid på å restaurere varden til et akseptabelt nivå.

Kort oppsummert er pkt. 1145 en strålende fjelltur med lett tigjengelighet. Turen egner seg best på sommeren.

Tidsforbruk: 3,5 timer

Distanse: 10 km

Grad: YDS 2

Tekst og foto: Petter