Parastinden

Parastinden (1419 moh), Signaldalen

Signaldalen er kanskje vår favorittplass i Troms. Dalen med den snirklende elven som omkranses av store fjell på alle kanter. Mest kjent er nok Otertinden (1354 moh) med sine stupbratte tvillingtårn, men nesten like flott er Parastinden, eller Bárras som den kalles på samisk. Fjellet er markant der det stiger bratt opp og former et pyramide- lignende utseende i enden av dalen, og nærmest vokter landegrensen mot Finland.

Høsten 2009 besøkte vi Mannfjellet (1533 moh), og den turen gjorde et sterkt inntrykk på oss. Vi bestemte oss da for å ta turen til Parastinden ved en senere anledning.

Kjøreturen til turens startpunkt ved Rognli i Signaldalen tar nesten 2 timer. Her er det gode parkeringsmuligheter.

Fra parkering er det en flott skogsvei som tar deg innover Barasdalen. Det er for øvrig merket rute til Gappohytta, ca 5 km øst for toppen av Parastinden. Anmarsjen er langt fra kjedelig i storslåtte omgivelser, og ikke minst vinner en høyde samtidig.

Etter hvert forlates stien og en dreier nordover mot nordvestryggen av fjellet. Den slake stigningen kombinert med myk lyng gjør at de neste 3 kilometer oppover til en lek, før terrenget blir litt brattere og noe mer ulendt oppover ryggen.

Etter å ha unnagjort stigningen på ryggen er man allerede på toppen. Fine vardefasiliteter og en gjestebok er det på toppen, og ikke overraskende er de fleste besøk fra våre naboer i øst. Fra toppen er også utsikten førsteklasses, der det varierende landskapet i øst og vest skaper store kontraster.

Vi bestemte oss for å ta nordøstryggen på returen, som er brattere enn alternativet gjennom Barrasdalen, men allikevel stort sett greit. Observant bør en imidlertid være, og holde litt avstand til den stupbratte fjellsiden som virker meget porøs og løs.

Parastinden står til høyeste karakter etter vårt skjønn. Dette er et område som skal besøkes igjen, og da er det forhåpentligvis Otertinden som står for tur.

Tidsforbruk: 4,5 timer

Distanse: 14 km

Grad: Lett/Moderat

Tekst: Petter

Foto: Alf og Petter

oversiktskart_parastinden
kart_parastinden
parastinden
Parastinden sett på vei mot Vassdalstinden (1469 moh) en kald februardag.

Bilder fra turen: