Torskmannen

Torskmannen (740 moh), Vestpollen

På Austvågøya er det flust av lett tilgjengelige fjelltopper som kan by på fantastisk skikjøring rett ned i havgapet med de rette forholdene. Med kloke rutevalg er Torskmannen lite rasutsatt, og i tillegg er området rundt nesten designet for skikjøring.

Utgangspunkt for denne turen er ved Kvitforsen, om lag 20-30 minutter fra både Fiskebøl og Svolvær. Her er det en kraftstasjon som det er mulig å parkere ved.

Toppen passer ypperlig som topptur, med i underkant av 1 km anmarsj til stigningen mot Sukkerbrettet starter. Her snirkler man seg oppover på venstresiden av elveleiet som går nedover fjellsiden. Oppover passerer man det lille navnløse vannet nord for Sukkerbrettet. Herfra gir veien seg selv fram til en kommer til toppene som omkranser den slake gryta.

Vi hadde egentlig sett for oss hovedtoppen til Torskmannen (755 moh), men her var det masse stein, noe som gjorde at nabotoppen ble foretrukket.

For å komme til 740 punktet er det best å sikte seg inn mot skaret som deler 755 og 740 punktet. Herfra er det en bred og enkel rygg oppover mot toppen.

Fra toppen er det fin utsikt mot blant annet Higravtindan, Skrova og Bø i Vesterålen.

Her var det bra oppkjørt etter siste tids herjinger. Nedkjøringen kunne minne om en preparert slalombakke stedvis.