Strøna

Strøna (906 moh), Strønstad

Ved inngangsporten til Lofoten ligger det pyramidelignende fjellet Strøna.  Fjellet stiger over 900 meter over Hadselfjorden, og er et av de kjente fjellene i området.  Gamle sagn forteller blant annet at Strøna er søsteren til landemerket Møysalen (1262 moh).  I forhold til sin bror besøkes Strøna ikke så hyppig.

Utgangspunkt for denne turen er Strønstad, 5 minutters kjøring fra fergeleiet ved Fiskebøl. Det er ikke flust med parkeringsmuligheter her, så her gjelder det å høre med lokalbefolkningen om det er mulig å parkere på privat grunn. Vi møtte for øvrig en hyggelig bonde som gav oss tillatelse til å parkere på gårdsplassen hans.

Normalruta går sørover langs Strøndalen opp mot Dalsvatnet. Her er det fin sti oppover. På turen oppover passeres blant annet en trimpostkasse.

Fra Dalsvatnet fortsetter turen inn mot Litldalen. Det går en liten sti på østsiden (venstre) av elva på kartet.

Ved enden av Litldalen bærer det oppover mot Litlheia. Turens første merkbare stigning. Vel oppe på Litleia har man ryggen oppover mot Strøna fremfor seg.

Herfra blir det litt mer kronglete. Her går det saustier i alle retninger. Vi valgte etter hvert å stole mer på kartkunnskapen og dermed følge østsiden (mot Fiskebøldalen) av fjellet på en høyde av 550-600 moh. Dersom en holder denne høyden kommer man til et søkk/renne, denne er rimelig godt merket på kartet.

Herfra bærer det oppover mot fortoppen på ca 800 moh. Dette er et flatt platå på ryggen. Herfra har man god oversikt over toppegga av Strøna.

For å komme til topps herfra, går man rundt eggen på østsiden, helt til man kommer til nordøstryggen av Strøna. Her er det mulig å komme seg helt til topps.

Vi gikk tidlig i juni, og på det tidspunkt var det enda en del snø rundt toppen. Våte steiner kombinert med snørenner gjorde turen noe mer krevende enn først antatt. Vil tro denne turen er enklere senere på sommeren/høsten.  En må uansett regne med litt lett klyving for å komme helt til topps.

Tåken lå tett rundt toppen da vi var der, men det letta selvfølgelig under nedstigningen. Kan uansett konstatere at utsikten fra toppen er upåklagelig. Den lokale bonden som hadde vært på Strøna ved flere anledninger kunne blant annet fortelle at hele 7 kirkesogn kunne ses fra toppen. Vi hadde i hvert fall full oversikt over Hadseløya mot nord og Lofoten i sør.

Det finnes alternative ruter til toppen. Tyskerne pleide å følge nordøstryggen under krigen. Det er også mulig å følge nordvestryggen. Jeg mener korteste alternativ er fra Fiskebøldalen og oppover mot Trolldalsåsen og derfra opp mot fortoppen. Derfra samme rute som den vi tok.

Vi forsøkte å følge ryggen på returen, dette gikk ikke spesielt bra, med noen i overkant luftige partier.

Vi brukte om lag 6 timer i rolig tempo.