Skata

Skata (736 moh), Rise

Skata er en av de populære turmålene i Vesterålen, mye på grunn av 10 på topp og arrangerte turer av turlaget. Fjellet er en av de mest synlige på Langøya med sitt pyramidelignende utseende.

Toppen kan nås via mange forskjellige ruter, men den mest vanlige rute er med utgangspunkt fra Fagerheim, noen hundre meter sørvest for Rise. Det går en liten skogsvei fra riksvei 82 på venstresiden om en kommer fra Stokmarknes. Her er det gode parkeringsmuligheter.

Fra parkering går det en fin skogsvei oppover Sydalen. Veien deler seg etter ca 1,5 km, ta til høyre videre oppover. Skogsveien er ca 2 km lang. Derfra var det faktisk litt vanskelig å se stien videre. Vil anbefale å fortsette mot Gluntvatnet og derfra videre opp mot punkt 451 på kartet.

Da er man på ryggen som tar deg til toppen av Skata. Ryggen er meget fin og er verken bratt eller luftig.

På toppen har man nesten full oversikt over hele Langøya. I tillegg er det en gjestebok som en må signere i ved besøk. Noen km nord ligger blant annet Reka (605 moh), en av få klatretopper i området.

Vi valgte å fortsette vestover til Jubelbakktinden (700 moh), via Forvasstinden (>600 moh). En fin omvei som kan anbefales.

Det er ca 4,5 km til topps med denne ruten. Og en bør beregne 2-3,5 timer t/r.

 

Tekst og foto: Petter