Sautinden

Sautinden (596moh), Laupstad

På Austvågøya er det flust av lett tilgjengelige fjelltopper som kan by på fantastisk skikjøring rett ned i havgapet med de rette forholdene. Sautinden er en fantastisk flott skitopp tross sin høyde på like i underkant av 600 meter. Det er praktisk talt nesten ikke skog i dette området, noe som gjør nedkjøringen mer vedvarende og lettere.

Utgangspunkt for denne turen er Laupstad, omkring 30 minutters kjøring fra Svolvær. Fra Fiskebøl tar det kun 15 minutter.

Vi valgte å parkere ved skolen på Laupstad på grunn av våre planer om å kjøre ned østflanken av Sautinden. Her er det normalt sett gode parkeringsmuligheter i helgene og når det er skolefritt.

På grunn av at Sautinden er såpass lav, lå det i kortene at vi skulle opp på en av toppene av Pilan-massivet først.

Turen starter med en liten anmarsj langs sørsiden av Sautinden før det bærer sakte men sikkert opp mot Morfjordskaret. Herfra gikk vi 300 høydemeter oppover den slake gryta som deles av Pilan og Stauren. Her finnes det flere mulige sluttpunkt for nedkjøring. Vi valgte det enkleste og minst skredfarlige punktet som ble målt til 660 moh.

Fin nedkjøring til Morfjordskaret igjen, til en liten pause. Herfra gikk turen videre mot Sautinden, drøye 300 høydemeter oppover. Dersom en velger greieste rute oppover, er terrenget svært enkelt og overkommelig for de fleste.

Fra toppen er det fantastisk utsikt utover Austnesfjorden og de skarpe Higravtindane.

Vi valgte å kjøre ned østflanken, hvor snøen så mye bedre ut. Her er det også litt brattere, og helt perfekt helning faktisk.

Turen var helt fantastisk, selv om vi kom i litt tidsnød på grunn av at vi måtte rekke neste fergeavgang.