Breielvtinden

Breielvtinden (749 moh), Grytting

Breielvtinden er tross sin høyde en nokså anonym topp i forhold til mer kjente Skata som befinner seg noen kilometer lengre nord. Fjellet er faktisk Langøyas nest høyeste, bare bak Snøkolla (763 moh) i Øksnes.

Toppen kan nås fra flere steder, men den mest vanlige ruta starter ved skiløypa i ved Grytting.  Både fra Stokmarknes og Sortland er det ca 15 minutters kjøring til startpunkt.

Gå langs den flotte skogsveien innover mot Gryttingvannet, her er det en del hytter ved vannet. Vannet er for øvrig et habilt fiskevann.

Vi valgte å gå en litt lengre rute opp, langs ryggen over Jubelbakktinden (700 moh). Dette er en finere tur, enn å gå rett mot toppen nord for Gryttingvannet.

Fra Jubelbakktinden bærer det vestover ned ca 50 hm, før den siste stigningen opp mot toppen av Breielvtinden. På toppen er det en gjestebok, vi var for øvrig førstebestigere i 2010. Det er fin utsikt mot blant annet Møysalen (1262 moh) på motsatt side av Sortlandsundet og Lofotveggen lengre sør.

På returen gikk vi rett ned mot Gryttingvannet. Enkelte steder er helningen godt over 30 grader her, og det var tydelig at bakken er offer for både snøskred og steinskred. Turen kan anbefales, men som mange andre topper på Langøya er det litt kjedelig anmarsj før stigningen begynner.

Tidsforbruk 3 timer inkludert pauser. I underkant av 10 km t/r.

Tekst og foto: Petter