Møysalen

Møysalen (1262 moh), Fiskfjord

Landemerket Møysalen ligger vest på Hinnøya i Vesterålen. Toppens majestetiske og markante utforming med sine to nærliggende pinakler er et velkjent motiv for de fleste. Og ikke nok med det, fjellet rager hele 1262 meter over havet, som er høyt sett mot andre fjell i distriktet. Utsynet er derav helt enestående, med et fantastisk overblikk av den røffe kystnaturen i området rundt Vesterålen og Lofoten.

Utgangspunkt for denne turen er ved Fiskfjord, vest på Hinnøya. På riksveg 85 tar en i sørlig retning mot Sigerfjord og Austpollen. Derfra fortsetter en langs fylkesveg 822 først mot Blokken og deretter til Fiskfjord. Parkeringsmuligheter finnes ved Trollfjord Kraft sin hytte på østsiden av Første Fiskefjordvatnet.

I starten legges ruta slakt oppover vannledningen fra hytta. Like før demningen krysses vannledningen. Her er det et lite tau for å gjøre ferdselen enklere. Andre Fiskefjordvatn er betydelig større enn det første, og et yndet område for fiske. Mange småbåter ligger ankret opp ved demningen. Herfra er det en sti som tar deg videre innover Fiskfjorddalen på nordsiden av vannet. Terrenget er imidlertid ikke så greit, der kratt, blom og våte myrområder gjør ferdselen langsommere enn ventet. Stedvis er stien også gjengrodd, men hvite merker på trærne gjør det lettere å finne riktig vei. Ved elvemunningen til Tredje Fiskfjordvatnet krysses elva, og en dreier i sørlig retning oppover Vasshaugan (259 moh). Dette partiet er nokså uoversiktlig med store mengder blom som gjør stien opp vanskelig å oppdage. Opp på aksla skal en uansett, så her er det bare å bane seg vei.

Vel oppe på aksla blir landskapet mer oversiktlig, og en kan studere Møysalens stupbratte nordside mens en vandrer oppover på behagelig lyng og sva. Periodevis kan en se små varder og slitasje i terrenget. Navnløst vann (440 moh) passeres på østsiden mens en fortsetter i sørlig mot skaret mellom Møysalaksla og Fisketindan pkt. 951. Det er også mulig å ta seg opp på ryggen nord for skaret, for så gå langs ryggen mot samme skar. Litt smalt og luftig er det, men greit å gå under tørre forhold.

Fra skaret (740 moh) må en nesten 100 høydemeter ned langs flanken som går til nordsiden av Øvre Møysalvatnet (646 moh). Herfra legges ruta bratt opp den markerte ryggformasjonen til 1000 meters -platået. Ettersom en nærmer seg platået blir underlaget mer løst og litt brattere.

Så gjenstår siste etappe langs normalruta til topps. Like før øverbreen forseres et litt brattere avsnitt hvor det er anlagt kjetting for å sikre lettere grep. Snøsmelting og temperatur avgjør vanskelighetsgraden på breen. Sent på sesongen kan det være nødvendig å klyve ned en smal sprekk for å komme ned på breen. En bør også være varsom om temperturen kryper seg under 10 grader ved start. En isøks og et par stegjern bør absolutt være med under slike forhold. På varme sommerdager er breen imidlertid veldig lett å gå. Sikringsmidler behøver en ikke, men brukes om en føler seg utrygg.

Utsikten fra toppen er sjelden fin. På fine dager med klar sikt kan en blant annet se Landegode og Kebnekaise. På vår tur var vi ikke fullt så heldig, men både Stetinden (1391 moh) og Frostisen (1724 moh) kunne ses i øst. Vel så fint sørover langs Lofotens spisse tinderekke som glimtet med lav tåke under de høyeste toppene.

Alternativt kan en begynne turen fra Ingelsfjorden på vestsiden av Storvatnet, og derfra gjennom Forkledalen. Denne ruta er på anslagsvis 25 km t/r, som er lengre enn Fiskfjordvarianten, men visst enklere å gå. En kan også starte i ved tunnelinnslaget ved Austpollen, og ta seg inn mot Snytindhytta i første omgang, for så gå til toppen via Vestpolldalen. Mest populær og enklest er for øvrig ruta fra Lonkanfjorden 15 km t/r, som også er definert som normalruta til Møysalen. Båtskyss inn er å foretrekke til start, men ingen nødvendighet.

Tidsforbruk: 7,5 timer

Distanse: 18 km

Grad: Moderat

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_moysalen
Oversiktskart med de vanligste utgangspunktene. Rød sirkel er fra Fiskfjord, mens blå er fra Ingelsfjorden. Grønn er fra Lonkanfjorden som også er den mest populære.

kart_moysalen
Kart med ruteforslag fra Fiskfjord.

moysalen
Møysalen sett fra Motinden (625 moh)Hadseløya.

Bilder fra turen:

One thought on “Møysalen

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net