Middagstinden

Middagstinden (1072 moh), Lakselvdalen

Middagstinden er et utmerket skifjell som ligger rett ved inngangsporten til Lyngsalpene. Utseendemessig kommer Middagstinden imidlertid i skyggen av sin mer kjente nabo Piggtinden (1505 moh), som betraktes som et av de flotteste fjellene i Nord-Norge. Selv om Middagstinden ser ufarlig ut på avstand, må en være oppmerksom på at det ofte går skred her, noe vi fikk erfare i fjor og andre tidligere.

Startstedet for turen er i Lakselvdalen, omkring 50 minutter fra Tromsø. Vi kjenner til 2 alternative ruter, og har gått begge. Om en velger startsted ved Fjellås, er det parkeringsmuligheter ved broen som krysser elven. Det er også god plass ved Kveldro, dersom en velger det nordlige alternativet som er beskrevet i rapporten her.

Fra startpunkt (100 moh) legger en sporet langs skogsveien som er tegnet inn på kartet i ca. 1,5 km til en er over skoggrensen på ca 500 moh.  Herfra dreier en i sørlig retning, i slak helning rundt fjellet. Her bør en holde avlastningsavstand og avstand til de brattere fjellsidene ovenfor. På ca. 700 moh passerer en henget (>30 grader) det oftest går skred fra, før en dreier i nordøstlig retning opp ryggen som tar deg til toppen. De siste 300 høydemeterne er nokså bratte ca. 30 grader.

Normalruten som er mer skredsikker, starter ved Fjellås. Herfra legges sporet over Mattismyra. Deretter følger en ryggeformasjonen opp til ca. 700 moh, derfra samme rute som alternativet vi gikk.

Fra toppen er det selvsagt strålende utsikt mot mektige Piggtind (1505 moh) i sørøst.

Middagstinden er et flott skifjell med massevis av lekne nedfartsmuligheter. En bør for øvrig vurdere terrenget nøye både før og underveis. I tillegg er bør en være obs på hengeskavl på toppen, som kan være flere meter lang.

På dager med skredfare er Blåtinden og Gorzelvtinden sikrere alternativer om en legger turen på fastlandssiden.

Tekst og foto: Petter