Guhkesgaisi

Guhkesgáisi (1580 moh) Langdalstinden, Djupen

Topptur turneen med Christoph og Yngve fortsetter. Etter turen til Middagstinden på lørdag ble vi enige om å starte fra Tromsø tidlig søndags morgen og deretter vurdere værforholdene på vei bortover. Været var helt fantastisk, så da var det bare å sette kursen mot Djupen i Lakselvdalen.

Guhkesgáisi har vært på ønskelisten siden høsten, og når Christoph og Yngve også var ivrig på toppen er det bare å ta utfordringen. Fra Djupen ser fjellet helt fantastisk ut. En imponerende loddrett nordvest vegg. I tillegg kan man nyte om lag 1250 høydemeter med prima skikjøring fra toppen.

Utgangspunkt for denne turen er Djupen (ca.1 times kjøring fra Tromsø) samme som forrige helg da vi besøkte Imagáisi. Begynner å bli lokalkjent på parkeringsplassen der. Vi var klare til den 5 km lange anmarsjen kl 0930.

Etter ca 1 time med bra tempo var vi ved innsteget til vestrenna mot toppen. Da hadde vi allerede opparbeidet 300 høydemeter så da var det kun 1280 igjen. Her var det en del vindpåvirket snø, så underlaget var ganske hardt. Drøye to timer etter start tok vi en velfortjent lang pause på en solrik plass (ca 920moh) hvor det var helt vindstille. Her kunne vi nyte lunsjen med kjempeflott utsikt sørover mot Balsfjorden. Herfra kunne vi også enkelt se den forholdsvis bratte renna oppover mot toppen. Veien videre gir seg selv. Litt flatere parti midt i gryta før stigningen virkelig begynner. De siste 300 høydemeterne var et ekte blodslit. Uten skarejernene jeg fikk låne av Christoph tror jeg det hadde vært vanskelig å nå toppen. Det blir vanskeligere å traversere og krysse i bratt terreng når underlaget er hardt og glatt. Dessuten er kanskje litt smalere ski å foretrekke på det føret. Det var helt fantastisk å nå toppen. En kremtopp med helt fantastisk utsikt!

Skredfaren anså vi som minimal, da det var betongsnø og helt fast dekke. Men turen er skredutsatt (35 graderenkelte partier) så forholdene må vurderes dersom en tar turen dit.

Nedkjøringen var ikke så ille som vi først antok, litt styrsnø oppå det harde underlaget. Vi tok en god pause igjen på nedturen på samme plass som på oppturen.

Vi var tilbake ved bilen igjen kl 1630, så turen tok 7 timer. Denne turen anbefales på det sterkeste!

Tusen takk for turen Yngve og Christoph!

Se Christophs turrapport her: http://toppturmania.blogspot.com/2010/02/guhkesgaisi-1579moh-majestetisk.html