Fugledalsfjellet

Fugledalsfjellet (1686 moh), Fugldalbukta

Nordvest for Jiehkkevarrimassivet ligger Troms fjerde høyeste Fugledalsfjellet, et svært fjell som stiger opp fra Sørfjorden. På kartet refereres fjellet også som Loddevarri. Fugledalsfjellet er en topp som ikke blir så flittig besøkt i forhold til sine mer kjente naboer Holmbukttinden og Jiehkkevarri. Som skibestigningsfjell bærer Fugledalsfjellet store kvaliteter i form av lang variert skikjøring, og spektakulær utsikt.

Jeg (Petter) har lenge tenkt på Fugledalsfjellet. I min søken etter informasjon om toppen, virker det som få har vært der. I forbindelse med fjellsportgruppas Lyngen samling viste det seg at mange andre hadde vært inne på tanken av Fuglefalsfjellet.

For min del ble det kun en dagstur på samlingen som følge av eksamensforberedelser. Dette innebar grytidlig oppstart fra Tromsø kl 05:30.

Utgangspunkt for denne turen er ved Fugldalelva. Fra Tromsø tar kjøreturen ca 1,5 time. Det er gode parkeringsmuligheter på høyresiden av veien.

En liten anmarsj på 3 km langs Fugldalen, før stignigen begynner. En flott anmarsj med den imponerende nordvest veggen av Jiehkkevarri rett i mot.

Så venter en liten stigning på venstresiden (nordsiden) av Fugldalelva opp mot skaret mellom Skarveknausen og Fugledalsfjellet.

Renna som tar deg videre oppover i fjellet starter på ca 550 moh og ender ved litt over 1050 moh. Her er det vedvarende bratt, så forholdene bør absolutt være trygge før en går. Det harde underlaget kombinert med gamle rutsjeskred gjorde det vanskelig å gå denne delen på ski, så skiene ble festet på sekken et stykke opp i renna. På slutten av renna blir det brattere, som gjorde at isøksen kom godt med, da underlaget var hardt.

På toppen av renna, ventet en lunsjpause hvor vi kunne nyte den lange og brede sørvest flanken som lå foran oss.

Fra renna og opp til toppen er det en lang og seig bakke som aldri blir spesielt bratt.

Fra toppen av det bredekte platået er det som forventet fabelaktig utsikt. Her har man blant annet full oversikt over hele Jiehkkevarri og Holmbukttinden, samt fin utsikt mot Jægervasstindane i nord.

Tilslutt var vi 17 som sto på toppen. På toppen blåste han friskt, men det gjorde ikke toppbesøket kortere. Vi måtte la sola gjøre jobben før vi endelig kunne sette utfor.

Nedkjøringen var veldig bra. De første 600 høydemeterne på store åpne flater ble unnagjort i flott vårsnø. Før det ble slush og brattere ned renna, som gikk veldig bra ettersom sola hadde myknet dekket.

Dette var nok en flott dag i Lyngens majestetiske fjellverden. Som skifjell bærer Fugledalsfjellet store kvaliteter! Vil kanskje tro nedkjøringen er Lyngens lengste (1600 høydemeter). Vil takke hele FSG gjengen for en flott tur! I mine øyne enda en innertier til Lyngsalpene!

Vi brukte 5,5 timer opp, fordelt på 8 km i rolig tempo. Totalt 7 timer.