Jiehkevarria via Blåisen

Jiehkkevarri (1834 moh) via Blåisen, Holmbukta

Se turrapport fra travers over Jiehkkevarri i 2010 her.

Blåisen er en av flere utspring av den 9 km lange breen på Jiehkkevarris platå. Breen trekker seg stadig tilbake som de øvrige breene i Lyngen. Det fins faktisk et foto fra slutten av 1800-tallet som viser at breen har trukket seg 500 høydemeter tilbake siden den gang. En tur via Blåisen til Jiehkkevarri egner seg best vinterstid, da det tar for lang tid å gjennomføre turen på sommeren grunnet Blåisens mange sprekker.

Utgangspunkt for denne turen er ved Holmbukta, for øvrig samme startsted som den vanlige turen via Holmbukttinden (1666 moh). Fra Tromsø tar kjøreturen i overkant av 1 time.

Fra parkering følger en skogsveien og legger sporet på nordre side av Tverrelva. I stedet for å dreie bratt nord opp mot Holmbukttinden, fortsetter en i østlig retning mot Blåisen i slakt terreng. Etter hvert som en stiger oppover kommer breen godt til syne. Fra 700 moh begynner det å bli brattere, og her anbefales det å legge sporet unna breen for å unngå at eventuell kalving kan få uheldige konsekvenser. Ruten går opp den bratte renna på venstresiden av bretungen til Blåisen. Her er det rimelig bratt, avhengig forholdene kan det være nødvendig med stegjern her.

Fra ca 1000 moh er en allerede på breen og terrenget blir etter hvert slakere. Her er det gode muligheter for et lengre pust i bakken. En bør være obs på at en aldri kan være 100 % sikker på snøbroene som ligger over de mange sprekkene. Om en skal benytte tau er en vurdering en tar selv.

Videre fortsetter en mot det bratte brehenget i front. Fra ca. 1200 høydemeter gikk vi i taulag oppover det bratteste partiet. Her er det såpass bratt at det skal godt gjøres å gå den bratteste delen på ski, i hvert fall om underlaget er hardt.

Når en omsider er på toppen av Blåisen ved ca. 1500 moh, er den tøffeste oppstigningen gjennomført og herfra kan nyte den siste etappen med vidstrakt utsikt mot blant det villeste Lyngen kan tilby. Her ser en også toppen av Jøkelfjellet et par km i østlig retning. Veien videre er nokså ukomplisert og enkel.

Utsikten fra toppen er som forventet upåklagelig i alle retninger. I sør kan en se de flotte Lakselvtindane som er en av de flotteste fjellene i Troms.

Jeg har aldri kjørt ned fra Jiehkkevarri via Holmbukttinden, men kan tenke meg at en nedfart via Blåisen er hakket bedre. Årsaken er selvforklarende; vedvarende skikjøring fra drøye 1800 meters høyde ned til havnivå.

Vi hadde optimale forhold nedover, finfin vårsnø i høyden og slush lengre ned. Alle var strålende fornøyde da vi etter hvert satte oss i fjæra med en velfortjent iskald øl, mens praten om en puddertur på Blåisen ble høyt diskutert. De som mener Jiehkkevarri er kjedelig, kan ta seg en tur via Blåisen om de orker. Tror de vil endre mening.

Tilslutt vil jeg og Henning takke alle som var med på årets Lyngensamling. Og ikke minst til arrangørene, Øyvind og Christoph for et flott arrangement.

Tekst og foto: Petter