Lille Piggtinden

Lille Piggtinden (1032 moh), Sjøvassbotn

Lille Piggtinden er en leken topp sentrert sør på Lyngenhalvøya. Med sitt bratte tommeltott lignende utseende ser fjellet både spektakulær og ubestigelig ut. Likevel overraskende enkelt å komme seg til topps, men siste del foregår i en bratt renne som krever litt klyving i tildels luftig nærmiljø.  En tur til den vesle piggen er spennende både sommer- og vinterstid. Ved skibestigning krever det godt med snø da det er store mengder ur under toppen.

Fra Tromsø tar kjøreturen omkring 45 minutter. Ved Laksvatn tar en til venstre mot Lakselvbukt og fortsetter nordover i ca. 7 kilometer. Her er det gode parkeringsmuligheter på høyresiden av veien, rett nedenfor toppen.

Fra parkeringen og opp mot renna er turen veldig grei. Legg ruten langs de åpne områdene i skogen for å unngå tett skog. I enkelte deler opp mot skoggrensen ser det ut som om at traseen er hogd, noe som gjør turen svært effektiv, spesielt vinterstid på ski. Etter hvert som en når høyde, blir steinura mer fremtredende. Heldigvis er det fast steinur, gjerne med store blokker som ikke virker løs.

Ettersom en begynner å nærme seg toppen (ca. 800 moh) er det en markert renne som vender mot vest. I starten av renna er det en del løs sand og steinur som er noe vanskelig i bratt terreng. Sommerstid er imidlertid klyvingen opp forholdsvis enkel, i en helning på mellom 35-40 grader. Dessuten er det gode tak, samt slitasje fra tidligere besøk som gjør toppstøtet enklere. Ved slutten av renna fortsetter en i slakere terreng langs ryggen før en er på toppunktet av Lille Piggtinden.

Fra toppen er utsikten selvforklarende, med vinterklassikerne Lakselvtindane (1616 moh) og Guhkesgaisa (1580 moh) i øst.

Vinterstid anbefales det å sette skiene igjen før en starter på renna. Opp renna bør bruk av isøks og stegjern vurderes.

Ved en feiltakelse parkerte jeg lengre sør ved Solli, som førte til en noe lengre variant enn beskrevet i turrapporten. Dessuten forårsaket vannflasken en ukontrollert oversvømmelse i sekken som satte mobiltelefonen midlertidig ut av spill. Illsint fortsatte jeg oppover, tok noen bilder på toppen og returnerte ned. På returen fant jeg en kortere og bedre rute som beskrevet i turrapporten.

Tidsforbruk: 2,5 timer

Distanse: 4,5 km

Grad: Moderat

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_lille_piggtinden

kart_lille_piggtinden
Kart med ruteforslag.

oversiktskart_sennedalstinden
Lille Piggtinden (1032 moh), sett fra turen over de hellige Sieidi-fjellene tvers av Sørfjorden.

Bilder fra turen: