Langlitinden

Langlitinden (1276 moh), Straumbotn

På den fjellrike øya Andørja i Sør –Troms ligger Langlitinden, Skandinavias høyeste fjell på en øy. Tinden er midtpunktet i massivet som ligger nord for Straumsfjorden, som nesten deler øya i to. På nordøstsiden av toppen ligger også breen Blåisen, som gir tinderekka et mer alpint uttrykk. Langlitinden er en forholdsvis enkel fjelltur sommerstid, med godt merket løype fra start til topps. Ved toppvarden er belønningen et formidabelt utsyn i alle retninger der en kan oppleve det kontrastrike landskapet fra beste plass.

Beste utgangspunkt for turen til Langlitinden er innerst i Straumsbotn. Ved Åndervåg på vestsiden av øya tar en til høyre, og følger den nokså smale vegstrekningen innover fjorden. Etter hvert blir det også grusvei, mens en nærmer seg parkeringsplassen som befinner seg på venstrehånden, på vestsiden av Bjørndalselva. Her er stien oppover merket med skilt fra veien.

I starten slynges stien på vestsiden av elva gjennom tett frodig skog. Ruta oppover er godt merket i trærne i tillegg til betydelig slitasje i terrenget fra tidligere besøk. Underveis krysses elva ved en bro før skoggrensa nås, og utsikten ned mot Straumsfjorden åpnes. Den gode stien gjør turen opp svært effektiv og enkel. På ca. 500 moh passeres noen småvann før ruta dreies i sørlig retning mot Innerholvatnet, like nedenfor Botntinden (905 moh). Herfra følges markerte steinvarder oppover langs ryggformasjonen nord for vannet. Underlaget preges mer av stein ettersom en nærmer seg 1000 høydemeter. Rett nord for pkt. 1033 dreies ruta oppover fjellets nordflanke. De siste 200 høydemeterne er seige, men innimellom kan det formidable området beundres mens de siste steinblokkene mot toppunktet forseres.

Fra toppen av Langlitinden venter et fantastisk skue både nært og fjernt. I skikkelig klarvær kan en se blant annet se taket av Troms, Jiehkkevarri (1834 moh) i nord, og Møysalen (1262 moh) i sør. I tillegg har en full oversikt blant Andørjas 7 fjell over tusen meter, deriblant Årbostadtinden (1179 moh) og Snøtinden (1215 moh).

Med Kent-Hugo som turkamerat måtte vi selvfølgelig innom naboen i øst, Kråkrøtinden (1187 moh) som bestiges enklest fra Kråkrå, øst på øya. På vei opp mot Langlitinden fortsatte vi i østlig retning ved pkt. 1033, og passerte så mindre vann og ned i en hårete renne mot Kråkrøtindens nordflanke på ca. 850 moh. Deretter oppover den ulendte ura mot fjellets toppunkt. Etter toppbesøket tok vi samme vei ned mot denne bratte renna, og fortsatte så mot toppen av Langlitinden.

Tidsforbruk: 4,5 timer

Distanse: 10 km

Grad: Lett/Moderat

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_langlitinden

kart_langlitinden
Kart med ruteforslag.

langlitinden
Langlitinden (1276 moh) i midten fra Løksefjorden. Til venstre kan Kråkrøtinden (1187 moh) ses.

Bilder fra turen:

One thought on “Langlitinden

  1. Pingback: Camp Andørja | rumpetaske.net