Storsteinnestinden

Storsteinnestinden (1017 moh), Kattfjordeidet

Storsteinnestinden er et markant fjell som er godt synlig fra Tromsø. Sentrert ved Kattfjordeidet som sannsynligvis er toppturentusiastens kjerneområde i Tromsø, er dette en lett tilgjengelig tur som passer ypperlig som en ettermiddagstur på våren. Det finnes flere rutealternativer for å komme til topps. Den fineste ruten er kanskje en travers over massivet som er beskrevet i turrapporten her.

Kjøreturen til startsted ved Kattfjordeidet tar omkring 20 minutter, anbefaler å legge turen innom Eidet Handel for å kjøpe en av byens beste pølser på vei bortover. Om en velger en travers, er en avhengig av 2 biler, hvor den en parkeres ved veiens ende i Ersfjordbotn.

Det er gode parkeringsmuligheter like før Kattfjordvannet. Før en begynner å nå høyde passeres broen som tar deg over Ersfjordelva. En legger sporet oppover Sjurdalen opp mot vannet pkt 561. I den siste stigningen opp mot vannet ligger helningen på rundt 30 grader. I tillegg bør en være obs på fjellsidene i Sjurdalen.

En fortsetter bortover langs vannet inntil en fin flanke dukker opp på venstresiden. De drøye 300 høydemeterne opp fra vannet mot ryggen er gjennomsnittlig nesten 30 grader, med partier som er noe brattere. Derfra gjenstår kun ”desserten” langs ryggen mot toppunktet.

Som vanlig er utsikten fra Kvaløyfjellene vanvittig i kveldssol. Snødekte alpine fjell som speiler seg i blikkstille hav med en kveldssol attpå, er en opplevelse som rager høyt på minnelisten.

Da vi hadde parkert Hennings røde og noe bulkete Mazda i Ersfjordbotn, skulle vi naturligvis ned den flotte nordflanken som gir 1000 høydemeter med prima skikjøring ned i Ersfjorden. Nordflanken er jo som regel ikke offer for gjennomslag og skare, spesielt dersom en legger i vei etter jobb på våren.

Ønsket om pudder i nordflanken slo ikke feil. Her kunne vi boltre oss på 10 cm pudder på hardt underlag, noe som gav brede glis da skiene tilslutt måtte på sekken i fjæra.

Kanskje den beste toppturen på Kvaløya, da har jeg ikke glemt kveldstur til Storstolpan i mai. I hvert fall variert tur.

Om en ønsker ta turen til Storsteinnestinden sommerstid bør en være forberedt på mye steinur, noe vi fikk konstatert i fjorsommer.

Tekst og foto: Petter