Skamtinden

Skamtinden (884 moh), Rekvik

Skamtinden ligger helt vest på den kvasse tinderekka på nordsiden av Ersfjorden. Tindene stuper rett ned i fjorden, og Skamtinden er intet unntak. Fjellet som også kalles dronninga av Ersfjorden, er en av sommerklassikerne i Tromsø- området, og er en forholdsvis enkel fjelltur med korte innslag av lett klyving i luftige omgivelser. Ikke minst byr toppen på fantastisk utsikt, spesielt på nydelige sommerdager med blikkstille hav og midnattssol.

Startsted for denne turen er ved foten av Skamtiden i enden av grusveien til Rekvik. Her er det også gode parkeringsmuligheter. Kjøreturen tar over 1 time, men kunne ha vært mye kortere om veiavgiften hadde vært brukt til noe fornuftig.

Fra parkeringen er det en fin sti som tar deg enkelt gjennom skogen og oppover skulderen. Ruta videre opp er tydelig merket i form av minivarder oppover langs bassenget under toppen. Ettersom en vinner mer høyde blir utsikten mer og mer imponerende, med Sessøya og Håja i vest, i tillegg kan en skue mot vestsida av Senja langt i det fjerne. Videre oppover er det bare stein, men om ruta legges nær egga på nordsiden, er steinen både større og mer fast.

Fra gryta sikter en seg inn mot den bratte knausen til høyre med en markant varde på toppen. Selve toppegga av Skamtinden angripes fra venstre, før en dreier mot høyre noen meter under toppen. Herfra er det lett klyving i luftige omgivelser til toppvarden. Ruta oppover er enkel å se med slitasje på stein og grus. Siste etappe kan oppleves som mye vanskeligere under glatte og sleipe forhold.

På toppen venter en fantastisk utsikt mot Kvaløyas mangfold av spennende fjell. I tillegg kan en studere den kvasse ryggen mellom Storstolpan (974 moh) og Skamtinden, som også er første del av den luftige Ersfjordtraversen.

Tidsforbruk: 2,5 timer

Distanse: 4 km

Grad: Moderat

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_skamtinden

kart_skamtinden
Kart med ruteforslag.


Skamtinden sett fra vinterturen til Breitinden.

Bilder fra turen:

One thought on “Skamtinden

  1. Pingback: Sommerfavoritter | rumpetaske.net