Gråtinden

Gråtinden (871 moh), Straumsbukta

Gråtinden på Kvaløya er et greit skibestigningsfjell med flere spennende rutevarianter på både oppturen og under nedkjøringen. Med konservative rutevalg er dette også en topp som utmerker seg på dager med rasfare.

Kjøreturen fra Tromsø tar omkring 45 minutter. Gode parkeringsmuligheter finner en på venstresiden av veien ved Storelv. Fra parkeringen kan en se hele nordflanken av Bentsfjordtinden (1168 moh) på motsatt side av Straumsfjorden.

Fra startsted følger en vestsiden av Storelva oppover. Deretter er det bare å kose seg oppover mot pkt. 707. Da dette var en skredtreningstur ble det satt av tid til å blant annet vurdere rutevalg, snødekket, terrenghelning, gruppedynamikk og bruk av skredutstyret(søker, søkestang og spade). Vi tok oss en god pause for å nyte kaffe og utsikten før vi etter hvert tok fatt på den flotte ryggen mot toppunktet.

Ryggen er turens lille høydepunkt dersom en ser bort fra nedkjøringen selvfølgelig. En bør være observant på skavlene og den bratte vestsiden oppover.

Fra topplatået er det usedvanlig god utsikt mot fjellene i Malangen og Senja, deriblant Bentsfjordtinden, Klemmartinden og Breidtinden.

En har flere nedkjøringsmuligheter her; det mest spennende alternativet er selvfølgelig direkte ned fra toppen (ca. 35 grader). Vi valgte å sette utfor et stykke nedenfor etter å ha vurdert dette som akseptabelt under forholdene. En etter en satt vi utfor i herlig snø.

Gråtinden er en lett topptur som glimter med stedvis fantastisk skikjøring og estetiske omgivelser. Et fjell som kan anbefales for nybegynneren og som en ettermiddagstur for den ivrige entusiasten.

Flott tiltak av Fjellsportgruppa å arrangere en slik tur med forhåpentligvis forebyggende effekt. Bra innsats av instruktørene Christoph, Jannicke og Marianne som gav samtlige en lærerik dag.

En bør beregne 2-4 timer på turen.