Durmålstinden

Durmålstinden (921 moh), Kattfjorddalen

Durmålstinden på Kvaløya er et flott fjell som absolutt er verdt et besøk. Fjellet befinner seg i Kattfjorddalen som er et populært område på vinteren.

Utgangspunkt for denne turen er som sagt Kattfjorddalen, ca 25 minutters kjøring fra Tromsø. Det finnes gode parkeringsmuligheter på sørsiden av veien ved Storelva.

Gå mot begynnelsen av ryggen over et myrlendt område. Her er det en fin sti som tar deg mot turens første merkbare stigning. Først må en elv krysses.

Ruta videre går opp langs ryggen. Her er det lyng og enkelt terreng. Fortsett vestover et stykke før du kan velge mellom nord eller sørryggen av fjellet. Begge alternativene funker greit. På vinteren er nok den sørlige ryggen det beste alternativet, da det pleier å være skavldannelser.

Siste biten mot 897 punktet på kartet består av ur og er noe brattere, derfra flatt mot toppen.

Det er meget fin utsikt fra toppen, her kan man blant annet se den fine flanken opp mot Bentsfjordtinden (1168 moh) mot sør og Sommarøy i vest.

Nå husker jeg ikke helt om det var gjestebok på toppen, men et fint skilt står der i forbindelse med at fjellet er en av ”10 på topp” i 2010. I tillegg er ruta oppover godt merket, så det medbrakte kartet ble ikke benyttet denne gang.

Påsken 2010 ble dessverre 2 skiløpere tatt i et skred her, hvor utfallet ble det verst tenkelige. De hadde tatt seg ned i en nordvendt renne på opp i mot 50 grader. Selv om fjellet har tatt liv, betyr det ikke at dette er et spesielt farlig fjell vinterstid, det handler om å vurdere rutevalg etter forhold.

Tidsforbruk 2,5 timer. Det er ca 4,5 km til topps. Egner seg veldig bra som en kort treningstur.

Tekst og foto: Petter