Breitinden

Breitinden (843 moh), Vasstrand

Vinterstid er Kvaløya et topptureldorado, der de fleste entusiastene er sentrert rundt Kattfjordeidet. Det er for så vidt forståelig, men heldigvis finnes det fortsatt urørte fjell som ikke ofte besøkes. Breitinden er definitivt en av dem. Med en flott og bred renne er en sikret mye god skikjøring i nydelige omgivelser.

Startsted for denne turen er på Vasstrand, vest for Kattfjordeidet. Fra Tromsø tar kjøreturen drøye 45 minutter. Det er parkeringsmuligheter langs den lite trafikkerte veien, eller i enden der det er en liten snuplass.

I begynnelsen legges sporet på vestsiden av Yttergårdselva, gjennom tett skog og kratt. Likevel overkommelig, siden terrenget åpnes opp bare 100 høydemeter lengre opp. Videre går transportetappen på ca. 3 km over Vasstrandmyran mot Litleskaret (380 moh). Underveis kan en skue mot spennende fjell, deriblant nabotoppene Bremnestinden (786 moh) og Styrmannen (816 moh), som begge er fine turmål både sommer- og vinter.

Fra Litleskaret gjenstår drøye 400 høydemeter langs den kjempefine østvendte renna opp til toppen. Ved kloke rutevalg legges sporet i helning under 30 grader inntil en når toppeggen, der de siste 20-30 høydemeterne er opp mot 35 grader. En bør for øvrig være oppmerksom på brattere fjellsider i området der det er risiko for fjernutløste skred. På ca. 700 høydemeter anbefales det å legge sporet langs sørryggen, på venstrehånden for den markerte gryta under toppen. Like under toppen er det greit å ta de siste meterne til fots. Hele veien oppover kan Ersfjorden og fjellene som omkranser nytes.

Enda bedre blir det når toppen av Breitinden er nådd. Utsikten er storartet, i hvert fall på dager som dette. Tenk Kvaløyas kvasse tinder i kombinasjon med øyer og hav, og på en solrik dag. Herlig.

Været, snøforholdene og selskapet var så bra at vi bestemte oss for å kjøre nesten ned til Ersfjorden, for så ta en ekstratur til Breitinden igjen. Se rødt ruteforslag som er et fullgodt alternativ for de som ønsker å kombinere kajakk og ski.

Tidsforbruk: 4 timer

Distanse: 10 km

Grad: Lett/Moderat
Oversiktskart

Kart