Henriktinden

Henriktinden (1127 moh), Laksvatn

Henriktinden er sentrert i umiddelbar tilknytning til den flotte Balsfjorden. Fjellet rager over 1100 meter over havet, noe som på godværsdager vil gi fantastisk utsikt over det fantastiske landskapet i Balsfjord. Området rundt Henriktinden er et særdeles flott område både sommer- og vinterstid.

Det finnes flere alternative rutevalg til Henriktinden. Vinterstid er de fleste alternativene skredutsatte, så en bør foreta nødvendige vurderinger før og underveis. Se ruteforslag på kart.

Utgangspunkt for denne turen er 2 km fra Laksvatn mot Lakselvbukt. Her er det en markert skogsvei på høyresiden av veien.

Følg ruten markert opp mot Laksvatnfjellet (876 moh) inntil en kommer til skaret mellom Litletinden (1017 moh) og Laksvatnfjellet ca. 600 moh. Turen opp til skaret er veldig grei og oversiktelig, dette gjelder for øvrig også turen opp til Laksvatnfjellet, som kan anbefales på dager med høy skredfare.

Fra skaret traverserer en et stykke under Litletinden, før en dreier opp mot skaret under pkt. 1223. Herfra følger en den nordlige ryggen (>30 grader) mot Henriktinden. Deretter gjenstår det kun en kort spasertur over platået til en når det høyeste punktet helt sør på platået.

Henriktinden gir førsteklasses utsikt i alle retninger, spesielt mot Balsfjorden og Malangen.

Vi valgte samme rute ned, men valgte å kjøre noen høydemeter ekstra ned mot Tomasjorddalen, før en liten oppstigning igjen mot skaret ved Laksvatnfjellet. Nok av pudder, men dessverre flatt lys.

Det finnes mange alternative nedfartslinjer, alt etter forhold og ferdigheter. I den nordvestlige flanken ned mot Tomasjorddalen har det for øvrig  gått svære skred, så her bør en ikke oppholde seg unødvendig lenge vinterstid.

Henriktinden er et av de bedre turmålene i Troms. Jeg gleder meg allerede til et  sommerbesøk!

Tekst: Petter

Foto: Alf og Christoph Wahl