Stålberget

Stålberget (602 moh), Breivik

Stålberget ligger på vestsiden av Hadseløya ved Breivik. Med sitt stupbratte utseende mot nord og øst er det en av de virkelige flotte fjellene på øya. Å komme til topps er ingen vanskelig sak, men noen partier krever at alle 4 benyttes.

Utgangspunkt for denne turen er ved Flatset.  Parkeringsmuligheter finnes, men disse er på privatgrunn, så det anbefales å be om lov.

Fra høyden på Flatset er den en fin skogsvei et stykke oppover (ca 1 km). Herfra gjennom litt skog mot ryggen av Hankammen. På ryggen er det en fin sti som følges mot Slettheia, sørøst for Stålberget.

Følg ryggen videre mot sørsiden av Stålberget, før det bærer rett opp mot toppen. Terrenget oppover består for det meste av lyng, som er veldig fin å gå på. Stien dreier så på tvers av fjellet i vestlig retning, før en omsider klyve de siste 30 høydemeterne til toppen.

Et kortere alternativ er utgangspunkt fra Vatndalen. Her bærer det direkte opp mot toppen. Likevel anbefales turstart fra Flatset, som er mye finere og variert.

Fra den gressdekte toppen er utsikten fabelaktig, med Lamlitinden (657 moh) i vest  og Bø i Vesterålen rett over Vesterålsfjorden. Toppvarden er for øvrig noen meter under toppunktet.

Tidsforbruk: 1,5 timer

Distanse: 5 km

Grad: Lett

Tekst og foto: Petter

kart_staalberget

staalberget
Stålberget sett fra Vardheia (565 moh).

Bilder fra turen: