Lamlitinden

Lamlitinden (657 moh), Teigan

Hadseløya er ingen topp høyere enn Lamlitinden. I vest stiger fjellet bratt opp fra stranda, som former luftige rygger og spisse fjellformasjoner. I hjertet av dette fjellmassivet ligger Lamlitinden. Til toppen finnes flere rutevalg, men finest og mest komplett er turen over Finnsæterkollen og under Tanipa, som beskrevet i turrapporten.

Startsted for denne turen er på yttersiden ved Teigan. Fra bilveien tar en seg til skogsveien som går til Teiganvannet. Ved vannet dreier en vestlig retning mot den markerte nordryggen til Finnsæterkollen (439 moh). Terrenget er svært behagelig, med fjærlett lyng og slak stigning. Samtidig kan utsikten mot blant annet Gaukværøya og Bø i Vesterålen studeres i vest.

Ryggen følges oppover mot Tanipa (572 moh), hvor en må bevege seg ut i den bratte sørvendte fjellsiden. Stien ned til Taskaret er fin, men terrenget er mer komplisert, og en smule luftigere. I Taskardet åpnes landskapet opp, og Lamlitindens vestflanke kan betraktes i front. Fra det navnløse vannet (440 moh) gjenstår drøye 160 høydemeter opp den bratte flanken før fjellets topprygg nås. Herfra gjenstår en morsom ryggtravers før en kan skrive seg inn i boka.

Utsynet fra toppen er av ypperste klasse. Et 360 graders panorama av kontrastrik kystnatur oppleves best herfra. Finest er kanskje Lofotens fjellrekke som strekker seg utover horisonten.

På returen er det fint å ta turen innom Ørnfangeren, som ligger i flatura rundt 100 meter nordvest av Kulivatnet (295 moh). Det var tidlig på 20- tallet at ørnfangeren Oluf Ellingsen kunne ligge her med sitt åte. Herfra finnes det sti ned til øvrevatnet og Teiganvatnet.

Tidsforbruk: 3 timer

Distanse: 7 km

Grad: Lett/Moderat

Tekst og foto: Petter

kart_lamlitinden
Kart med ruteforslag.

lamlitinden
Lamlitinden sett fra tur til Stålberget.

Bilder fra turen: