Bergviktraversen

Bergviktraversen

Fjellrekka som omkranser Bergvika består av Storheia (504 moh), Nils- Svensktinden (549 moh) og Vardheia (566 moh). Alle toppene er fine turer separat, men ryggtraversen over disse tre gir deg luftige opplevelser med litt kiling i magen.

Utgangspunkt for denne turen er ved det røde vannhuset i Bergvika. Eventuelt fra barnehagen ved Grønnåsen, eller Trolldalen på Søndre. Uansett går turen først opp til Storheia, et av Hadseløya mest besøkte fjell som for øvrig er en fin treningstur på sykkel og ski.

Fra masta på toppen av Storheia begynner selve ryggtraversen med ”Hestryggen” først ut som den kalles lokalt. Ryggen er periodevis luftig og smal, men allikevel uten tekniske vanskeligheter. Høydesterk bør en imidlertid være når en skal klyve seg ned det eksponerte hakket på ryggen. Et lite tau og en stige er plassert her for å gjøre ferdselen enklere. På begynnelsen av 90- tallet omkom 2 jenter i en tragisk fallulykke på ryggen.

Veien videre fortsetter over de gressdekte flatene på Urdvassheia før en tar seg opp ytterligere 50 høydemeter til Nils- Svensktinden. Herfra anbefales en avstikker langs vestryggen til Motinden (625 moh), for å gjøre turen enda mer komplett.

Fra Nils- Svensktinden fortsetter ferden til Vardheia, som er det mest markante i området. I første omgang må en ta seg ned nesten 100 høydemeter langs det gressdekte ”hodet” av Nils- Svensktinden til ryggen som deler fjellene. Ryggen er kort, med et lite hakk i midten som på avstand seg kronglete ut.  Vanskelig er den imidlertid ikke, og lar seg enkelt passere med lett klyving i de bratte lyngdekte sidene.

Turens siste stigning opp mot Vardheia er ganske bratt og en anelse luftig. Halvveis på toppryggen, må en ta seg ut i fjellets bratte østside for å passere en bratt hammer som sperrer videre ferdsel. Østsiden er bratt, men lyngen er god å ta tak i mens en stiger tilbake til fjellets nordrygg. Deretter gjenstår kun en kort spasertur før toppvarden nås og utsikten inntas.

Fra toppen gjenstår en fin tur langs fjellets slake sørrygg til skaret mellom Vardheia og Nipa (426 moh), før en dreier bratt ned østsiden av fjellet. Et lite stykke nedenfor finnes en sausti som går på tvers under sørryggen, og ned til steinura i midten av fjellet. Derfra er terrenget mindre bratt, men desto mer uoversiktlig, spesielt på høsten når bregnen har fått full utfoldelse.

Tidsforbruk: 3 timer

Distanse: 8 km

Grad: Moderat

Tekst og foto: Petter

kart_bergviktraversen

bergviktraversen

Bilder fra turen: