Årbostadtinden

Årbostadtinden (1179 moh), Årbostad

Nord på Norges mest fjellrike øy Andørja, ligger Årbostadtinden. Fjellet rager hele 1179 meter over havet, og er ingen liten topp sett mot andre øytopper i landet. I tillegg til sin høyde, er toppen også markant og imponerende der den stiger stupbratt opp fra Vågsfjorden. Slik er den i alle retninger foruten i vest der terrenget er mer alminnelig og overkommelig for de aller fleste. Det arrangeres det årlig et terrengløp til toppen i forbindelse med Tour de Andørja, og rekorden opp er intet mindre enn 45 minutter og 50 sekunder.

Utgangspunkt for denne turen er ved Svinlineset, et par kilometer før Årbostad. Parkeringsmuligheter finnes på vestsiden av Storelva ved sjøen.

Fra start legges ruta slakt langs traktorveien som tar deg på kryss og tvers oppover den tetteste bjørkeskogen. Ved veiens ende fortsetter stien oppover. Ruta oppover er for øvrig usedvanlig godt merket, og i tillegg finnes noen anlagte drikkestasjoner i de nedre partier. Vel over skoggrensen slynges stien litt brattere oppover langs Storelva, før en får pustet ut ved jakthytta som befinner seg i utkanten av den grønne dalen vest for toppen.

Herfra kan en velge det korteste alternativet opp snørenna midt i fjellets vestside, eller følge den merkede traseen som tar deg på langs dalen til fjellets sørøstrygg på ca. 650 moh. Så gjenstår siste etappe opp ryggen, som også er turens høydepunkt. I mellom krafttakene bør en benytte anledningen til å nyte utsynet mot blant annet naboen Vasskartinden (1140 moh), og Straumsfjorden som nesten deler øya i to. Ettersom toppunktet nærmer seg blir underlaget mer steinete, men langt fra løst og ulendt. Langs ryggen er ruta også godt merket i form av steinvarder og slitasje i terrenget. Mot topp –platået flates det ut, og varden kommer til syne.

På dager med klarvær og smilende sol er utsikten fra toppen helt fabelaktig. Her kan en selvfølgelig se Skandinavias høyeste fjell på en øy, Langlitinden (1276 moh) i øst. I nord kan Dyrøya betraktes i sin helhet, mens Finnsnes skimtes i det fjerne. Og i vest og sør kan blant annet sørlige deler av Senja og øygruppene i Bjarkøy ses. Kanten av fjellets nordside er utrolig luftig ned mot bebyggelsen på Årbostad, og en skal ikke være veldig nær for å kjenne det.

På returen valgte vi å følge den karakteristiske snørenna, eller ”snyraina” som den kalles lokalt. Tidlig i august kunne denne følges i drøye 400 høydemeter ned mot dalen, som tilsier at fjellet egner seg fint som skitur på våren og tidlig sommer.

Tidsforbruk: 3,5 timer

Distanse: 10 km

Grad: Lett

Tekst og foto: Petter

oversiktskart_aarbostadtinden

kart_aarbostadtinden
Kart med ruteforslag. Blå ruteangivelse markerer snørenna.

aarbostadtinden
Årbostadtinden sett fra bjørkeskogen sørvest for toppen.

Bilder fra turen:

One thought on “Årbostadtinden

  1. Pingback: Camp Andørja | rumpetaske.net